Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 10:06
ΒUSINESS & FINANCE

Κίνα: Χάος στην αγορά αυτοκινήτου της λόγω Covid

Κίνα: Χάος στην αγορά αυτοκινήτου της λόγω Covid

Οι μεταποιητικές μονάδες έχουν κλείσει, τα νέα μοντέλα αναβάλλονται για αργότερα και οι πωλήσεις βουλιάζουν. Αυτό είναι το σκηνικό στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου του πλανήτη, καθώς η Κίνα έχει βυθιστεί σε νέο κύμα έξαρσης της Covid, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν πλήξει την παραγωγή αυτοκινήτων. 

Τα lockdowns σε πολλές πόλεις, όπως η Σαγκάη και η Τζιλίν, έχουν αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κλείσουν τις μονάδες τους με κίνδυνο καθυστέρησης των παραδόσεων σε μία περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση για αυτοκίνητα είναι πολύ υψηλή. 

Οι μονάδες της Volkswagen σε Σαγκάη και Τσανγκτσαν παραμένουν κλειστές εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε χθες η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην παραγωγή.

Η κινεζική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Nio, ανακοίνωσε ότι έχει διακόψει την παραγωγή της εξαιτίας των μέτρων κατά της Covid. Το ίδιο και η Tesla, η οποία δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει τη μονάδα της στη Σαγκάη. Επίσης, η Έκθεση Αυτοκινήτου του Πεκίνου, ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 30 Απριλίου, αναβλήθηκε. Οι κινεζικές Nio, XPeng και Li Auto είχαν ανακοινώσει ότι θα παρουσίαζαν στην έκθεση τα νέα μοντέλα τους, κάτι που τελικά δεν θα γίνει. 

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα βούλιαξαν 12% το Μάρτιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αντιστρέφοντας την άνοδο 19% του Φεβρουαρίου και τερματίζοντας την ανοδική πορεία δύο μηνών, σύμφωνα με την Κινεζική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου.  

Παρ΄όλα αυτά, η κινεζική ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένει υψηλή. Το Μάρτιο υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν 455.000 νέες ηλεκτρικά οχήματα, αριθμός κατά 122% αυξημένος από την περυσινή περίοδο. Οι πωλήσεις της Tesla ήταν εξαιρετικά υψηλές, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των brands ηλεκτρικών οχημάτων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε αυτή τη χώρα αναλογούσαν στα δύο τρίτα των πωλήσεων το 2021

Ηλεκτροκίνηση: Γιατί οι χαμηλές ταχύτητες στην Ελλάδα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News