Green Economy Δευτέρα 3/01/2022, 18:40
GREEN ECONOMY

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε αυτή τη χώρα αναλογούσαν στα δύο τρίτα των πωλήσεων το 2021

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε αυτή τη χώρα αναλογούσαν στα δύο τρίτα των πωλήσεων το 2021

Στροφή στην ηλεκτροκίνηση κάνει με γοργούς ρυθμούς η Νορβηγία, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούσαν σχεδόν τα δύο τρίτα των πωλήσεων νέων οχημάτων το 2021, με την Tesla να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις εταιρικές πωλήσεις. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει θέσει μεγαλόπνοο στόχο να κατασθεί η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα βάλει τέλος στις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ, έχοντας θέσει το 2025 ως χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ενώ η Νορβηγία, με πληθυσμό 5,4 εκατ. κατοίκων, διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, η Κίνα με 1,4 δισ. κατοίκους είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η σκανδιναβική χώρα η οποία είναι πετρελαιοπαραγωγός, ενθαρρύνει τη μετάβαση σε αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους, με κίνητρα όπως η εξαίρεση των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από τους φόρους που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αυτή η φορολογική ελάφρυνση αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έως και 80% το 2022.

Συνολικά οι νέες πωλήσεις στη Νορβηγία αυξήθηκαν κατά 25% το 2021 στο ρεκόρ των 176.276 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εκ των οποίων το 65% εξ αυτών ήταν πλήρως ηλεκτρικά, από 54% το 2020.

Οι πωλήσεις της Tesla ανήλθαν στο 11,6% της συνολικής αγοράς της Νορβηγίας το 2021, καθιστώντας την στην πρώτη θέση για πρώτη φορά, μπροστά από τη γερμανική Volkswagen με 9,6%, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Νορβηγική Ομοσπονδία Οδήγησης(NRF).

Το Tesla Model 3 ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο της χρονιάς στη Νορβηγία μπροστά από το υβριδικό RAV4 της Toyota, το μοναδικό αυτοκίνητο μεταξύ του top-10 με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ ακολούθησε το ηλεκτρικό ID.4 της Volkswagen στην τρίτη θέση.

Εκπρόσωποι του κλάδου δηλώνουν ότι αναμένουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να αυξηθούν έως και το 80% των συνολικών πωλήσεων στη Νορβηγία το 2022, αν και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να υψώσουν εμπόδια.

«Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε το 80% των πωλήσεων το επόμενο έτος», δήλωσε η Κριστίνα Μπου  επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης EV.

«Όμως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε αυτή την πρόβλεψη και εξαρτάται από το αίνιγμα της ναυτιλίας – πολλοί παραγωγοί αυτοκινήτων έχουν προβλήματα στις παραδόσεις», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News