Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 22:45
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

VW: Σταματά τις νυχτερινές βάρδιες σε μονάδες της λόγω ελλείψεων σε τσιπ

VW: Σταματά τις νυχτερινές βάρδιες σε μονάδες της λόγω ελλείψεων σε τσιπ

Η Volkswagen σχεδιάζει να μειώσει σχεδόν όλες τις νυχτερινές βάρδιες στο κύριο εργοστάσιό της στη Γερμανία,  καθώς η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις ημιαγωγών.

Η VW θα μειώσει τη νυχτερινή βάρδια, για την οποία οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή, από την αρχή του δεύτερου τριμήνου σε τρεις γραμμές συναρμολόγησης στο Βόλφσμπουργκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία. Η κίνηση προκάλεσε έντονη αντίδραση από την επικεφαλής των Εργατικών Συνδικάτων Ντανιέλα Καβάλο, η οποία είπε ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός για τις αποζημιώσεις.

«Οι συνάδελφοί μας δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι τα βιβλία παραγγελιών ξεχειλίζουν τη στιγμή που δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε τα οχήματα λόγω έλλειψης ημιαγωγών», είπε η Cavallo στην ανάρτηση. «Θα παλέψουμε για μερική αποζημίωση».

Μόνο μια τέταρτη γραμμή συναρμολόγησης που κατασκευάζει το Tiguan και τα υβριδικά του μοντέλα, το Touran και το Seat Tarraco θα συνεχίσει τις νυχτερινές βάρδιες, ανακοίνωσε η VW.

Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Volkswagen βρίσκονται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ισχυρών συνδικάτων της VW και του διευθύνοντος συμβούλου Χέρμπερτ Ντίες, ο οποίος άφησε αιχμές για πιθανές περικοπές θέσεων εργασίας το Νοέμβριο προκειμένου η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στην Tesla και να έχει μία ομαλή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ ανάγκασε τη Volkswagen να μειώσει την παραγωγή της στην τέταρτη μονάδα συναρμολόγησης του Βόλφσμπουργκ πέρυσι.

Η απόφαση να περικοπεί η νυχτερινή βάρδια ελήφθη ως απάντηση στις επαναλαμβανόμενες ακυρώσεις παραγγελιών και στην ανάγκη να απολυθούν οι εργαζόμενοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

«Είναι αναπόφευκτο να προσαρμόσουμε το μοντέλο μας για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Gunnar Kilian, μέλος του διοικητικού συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για το προσωπικό. «Δυστυχώς, αυτό το βήμα θα περιλαμβάνει και περικοπές εργατικού δυναμικού και απώλεια επιδομάτων για τη νυχτερινή βάρδια».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Nέο πρόστιμο – μαμούθ στη Volkswagen για καρτέλ στα φορτηγά 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News