Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 16:23
GARTNER

Ποιες δουλειές πρέπει να αυτοματοποιηθούν; Τι απαντούν οι εργαζόμενοι

Ποιες δουλειές πρέπει να αυτοματοποιηθούν; Τι απαντούν οι εργαζόμενοι

Παρότι μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, φαβούμενη ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, άλλοι βλέπουν την έλευση του ΑΙ πιο αισιόδοξα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Garnter, ένα μέρος των εργαζομένων αντιμετωπίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα εργαλείο χρήσιμο και εξαιρετικά βοηθητικό για την δουλεια. Μάλιστα, εκτιμά ότι το 70% των εργαζομένων στις ΗΠΑ θα ήθελε να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στην δουλειά του σε εναν βαθμό.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες στις ΗΠΑ με μεγάλη ευχαρίστηση θα άφηναν ορισμένες δουλειές αποκλειστικά στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 36% δήλωσε ότι θα ήθελε όλη η επεξεργασία στοιχείων να γίνεται από λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, ένα επιπλέον 50% δήλωσε ότι θα ήθελε τουλάχιστον το ΑΙ να παίζει βοηθητικό ρόλο.

Επίσης, ένα 32% δηλώνει ότι θα άφηνε το ΑΙ να αναλάβει πλήρως τις ψηφιακές εργασίες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Το 29% δηλώνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανεύρεση πληροφοριών, το 28% για την μείωση των σφαλμάτων, ένα 26% για την επίβλεψη των προδιαγραφών ασφαλείας στην χειρωνακτική εργασία ή για την αυτοματοποίηση της χειρωνακτικής εργασίας. Τέλος, ένα 24% σύμφωνα με την Gartner θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλάβει την επίλυση προβλημάτων (problem solving).

Ποιες δουλειές πρέπει να αυτοματοποιηθούν; Τι απαντούν οι εργαζόμενοι-1

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι αντίθετο στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται για την ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτικότητα των στοιχείων.

Την ίδια εικονα αποτυπώνει και πρόσφατη έρευνα της Focus Bari που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, το 48% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι σκεπτικοί απέναντι στο ΑΙ. Οι κορυφαίοι λόγοι εναντίωσης προς την τεχνητή νοημοσύνη που εντοπίζει η συγκεκριμένη έρευνα σε 18 χώρες είναι ο φόβος να βρεθεί σε λάθος χέρια ή εκτός ελέγχου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι μισοί Έλληνες σκεπτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη – Τι φοβούνται;

Τα… ρομπότ μπαίνουν στο ελληνικό Δημόσιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News