Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 14:47
BUSINESS & FINANCE

Τα ρομπότ έφτασαν και στους ευρωπαϊκούς αμπελώνες

Τα ρομπότ έφτασαν και στους ευρωπαϊκούς αμπελώνες

Η συγκομιδή σταφυλιών ήταν δύσκολη υπόθεση πέρυσι για τον Μίρκο Καπέλι, που έχει αμπελώνα στην Τοσκάνη. Με τα ιταλικά σύνορα να είναι κλειστά λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι εργάτες που περίμενε από την Ανατολική Ευρώπη δεν μπορούσαν να μπουν στη χώρα και η εταιρεία που είχε προσλάβει για του βρίσκει προσωπικό δεν είχε εναλλακτική να του προτείνει. Έτσι φέτος ο Καπέλι θέλησε να βεβαιωθεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα: Δαπάνησε 85.000 ευρώ για ένα μηχάνημα συγκομιδής σταφυλιών. 

Πολλοί οινοπαραγωγοί κατέφυγαν στην ίδια λύση, με την πανδημία να ωθεί τον κλάδο με ταχύτερα βήματα προς την αυτοματοποίηση. Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ για την αποτροπή της διασποράς του ιού κράτησαν μακριά χιλιάδες εργαζομένους από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, στους οποίους στηρίζονταν οι αμπελώνες της Δυτικής Ευρώπης. 

Αν και σε ορισμένες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα η σόγια και το καλαμπόκι, τα ρομπότ δίνουν ήδη ισχυρό το «παρών» με τις διαδικασίες να έχουν αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, στην οινοπαραγωγή έως τώρα η στροφή αυτή γινόταν με πολύ βραδύτερα βήματα. Ακόμη υπάρχει έντονη συζήτηση για το εάν η αυτοματοποίηση πλήττει την ποιότητα των σταφυλιών και κατά συνέπεια του κρασιού, ενώ πολλές κυβερνήσεις ζυγίζουν και το κόστος για τους μικρότερους παραγωγούς. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα απαγορεύεται η χρήση αυματοποιημένων μηχανημάτων για τη συγκομιδή. Μεταξύ αυτών και η Καμπανία (η περιοχή στην οποία παράγεται η σαμπάνια), που επιμένει στις παραδοσιακές χειρονακτικές μεθόδους. 

Ωστόσο τα ρομπότ είναι εδώ και δεν προβλέπεται να εγκαταλείψουν σύντομα τους ευρωπαϊκούς αμπελώνες. Αντιθέτως εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια σε μία εξέλιξη που δεν είναι απλά μία παρενέργεια της πανδημίας, αλλά βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News