Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 16:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Το ηφαίστειο απειλεί τις μπανάνες

Ισπανία: Το ηφαίστειο απειλεί τις μπανάνες

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου Cumber Vieja στο νησί Λα Πάλμα στην Ισπανία, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες λάβας και καπνού. 

Πέραν όλων των καταστροφικών επιπτώσεων, η έκρηξη του ηφαιστείου έχει και οικονομικές προεκτάσεις, καθώς τα τοξικά αέρια απειλούν το Νο.1 αγροτικό προϊόν του νησιού, τις μπανάνες. 

Αποτέλεσμα είναι οι ντόπιοι αγρότες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η φετινή σοδειά θα πάει χαμένη. Ήδη, μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν αρχίσει τη συγκομιδή. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός είναι άγουρος, με τις μπανάνες να μην έχουν «κιτρινίσει». 

«Προσπαθούμε να πάρουμε ό,τι μπορούμε» δηλώνει ο Ρομπέρτο, ένας από τους αγρότες του νησιού, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό βιοπορίζονται από τις καλλιέργειες μπανάνας. 

Ετησίως, η παραγωγή του Λα Πάλμα κυμαίνεται σε 140 εκατ. κιλά, δηλαδή το 1/4 της συνολικής παραγωγής στις Κανάριες Νήσους. Αυτή την στιγμή σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται τουλάχιστον το 15%. 

Πέραν του τοξικού αέρα και της μαύρης λάβας, καταστροφές στη σοδειά μπορούν να επέλθουν κι από τον υδροφόρο ορίζοντα, μέσω του μολυσμένου ύδατος. 

Μέχρι στιγμής, από την ηφαιστειακή δραστηριότητα έχουν καταστραφεί περισσότερα από 200 σπίτια, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Μέχρι στιγμές, οι ζημιές υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News