Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 15:04
FOCUS BARI

Οι μισοί Έλληνες σκεπτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη – Τι φοβούνται;

Οι μισοί Έλληνες σκεπτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη – Τι φοβούνται;

Σκεπτικοί είναι σχεδόν οι μισοί Έλληνες (48%) απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το ένα τρίτο περίπου (32%) δηλώνει ότι έχει θετική στάση και το ένα πέμπτο (20%) αρνητική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα των Focus Bari/ YouGov, σε συνολικά 18 χώρες, στην Ελλάδα συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό σκεπτικιστών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τους Έλληνες ακολουθούν οι Γερμανοί (40%), οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι (39%), οι Γάλλοι (37%), οι Δανοί και οι Σουηδοί (35%) και οι Αυστραλοί (31%). Με ποσοστά κάτω του ενός τρίτου των ερωτηθέντων που έχουν ενδοιασμούς απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθεί η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Αντιθέτως, σε σχέση με όσους βλέπουν θετικά την τεχνητή νοημοσύνη, η Ελλάδα έρχεται περίπου στη μέση της λίστας. Μεγαλύτερη αποδοχή απολαμβάνει στο Μεξικό, στο Χονγκ Κονγκ, στην Ινδία, στην Σιγκαπούρη, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ελλάδα όμως έρχεται δεύτερη όσον αφορά το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκφράζουν φόβο απέναντι στην τενχητή νοημοσύνη, μετά την Πολωνία και πριν τη Γαλλία. Γενικά όμως, όπως προκύπτει από την έρευνα της Focus Bari, η άποψη των Ελλήνων ως προς τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης είναι λίγο πολύ παρόμοια.

Τι συναισθήματα προκαλεί όμως συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη; Σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Focus Bari το 51% των ερωτηθέντων στις 18 χώρες δηλώνει ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις σε περίπτωση που βρεθεί σε λάθος χέρια, ενώ το 50% αυτών φοβάται ότι μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Το 48% δηλώνει ότι θα μεταμορφώσει εντελώς κάποιες μορφές της κοινωνίας (εμπόριο, ιατρική, κλπ), άλλοι (περί το 45%) πιστεόυν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ανθρώπινες ενέργειες ρουτίνας και ορισμένοι (29%) δηλώνουν πως είναι απλώς το επόμενο βήμα στον κλάδο της τεχνολογίας.

Γενικά, οι τρεις τάσεις που επικρατούν μεταξύ των ερωτηθέντων είναι ότι 1) κάποιοι φοβούνται μην χαθεί ο έλεγχος, 2) άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για φυσικο επακόλουθο της τεχνολογικής εξέλιξης και 3) ορισμένοι πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της κοινωνίας.

Οι Έλληνες συγκεκριμένα πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει περισσότερο τους παρακάτω κλάδους:

Οι μισοί Έλληνες σκεπτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη – Τι φοβούνται;-1
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ή ο εξειδικευμένος επαγγελματίας είναι απαραίτητοι σε μία μεγάλη μερίδα των παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας.

Οι μισοί Έλληνες σκεπτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη – Τι φοβούνται;-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DeepMind: Εκεί όπου τα καλύτερα μυαλά του κόσμου σκέφτονται ελληνικά

Ο πόλεμος του ανθρώπου με τη μηχανή: Τι έμαθε ο μεγάλος χαμένος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News