Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 14:59
BUSINESS & FINANCE

ΟΕΕ: Οι νέες τεχνολογίες δεν χρειάζεται να πλήξουν την αγορά εργασίας

ΟΕΕ: Οι νέες τεχνολογίες δεν χρειάζεται να πλήξουν την αγορά εργασίας

Οι νέες τεχνολογίες και ο αυτοματισμός δεν οδηγούν απαραιτήτως σε απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις, που μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις. Ενδεικτικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα της επιστημονικής επιτροπής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όσο το κόστος παραγωγής μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα μειώνεται, είναι λογικό να περιμένουμε να αυξηθεί η ζήτηση εργασίας για τομείς οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Επίσης η συσσώρευση φυσικού κεφαλαίου, που θα προκληθεί από την επέκταση του αυτοματισμού, θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης ανθρώπινου κεφαλαίου. Τέλος, η χρήση της νέας τεχνολογίας μπορεί να εμβαθύνει τον αυτοματισμό σε παραγωγικές διαδικασίες που είναι ήδη αυτοματοποιημένες, χωρίς να επηρεάσει σε μεγάλη έκταση άλλους τομείς. Βέβαια, η διαδικασία αναστροφής του αποτελέσματος της εκτόπισης στην αγορά εργασίας δεν είναι ούτε αυτόματη ούτε άμεση. Αντιθέτως, η παρέμβαση του κράτους προς αυτό το σκοπό είναι καθοριστικής σημασίας, τονίζει το ΟΟΕ.

«Πώς θα στρέψουμε τις τεχνολογικές αυτές μεταβολές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των θέσεων εργασίας και των αμοιβών που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα θα προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών;», διερωτώνται οι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το Fintech παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην οικονομία, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την οικονομική επιστήμη.

Επίσης, επισημαίνουν και μία σημαντική πρόκληση που ανακύπτει από την ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών και πρόκειται βέβαια για τη διαχείριση μαζικών προσωπικών δεδομένων από επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ειδικότερα, η καθημερινή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού αφήνει ψηφιακά αποτυπώματα, αποκαλύπτοντας προσωπικά δεδομένα και αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους σε κακόβουλες ενέργειες. Οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων είναι πάρα πολλές. Πρώτον, οι πολίτες/καταναλωτές θα πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για τη χρήση των δεδομένων, ιδιαιτέρως όταν τα δεδομένα γίνονται αντικείμενο πώλησης σε τρίτους. Επίσης πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη χειραγώγηση των επιλογών των καταναλωτών μέσω της χρήσης μαζικών δεδομένων. Είναι ίσως πιο εφικτό σήμερα για τις επιχειρήσεις να αποκωδικοποιούν τις πραγματικές προτιμήσεις των καταναλωτών και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων τους. Από τη μία αυτό είναι θετικό, γιατί μπορούν να προσφέρουν πιο εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνοντας τη χρησιμότητα των καταναλωτών, αλλά, από την άλλη, αυξάνει ο κίνδυνος χειραφέτησης των επιλογών και των αποφάσεών τους και, ως εκ τούτου, μειώνεται το πλεόνασμα του καταναλωτή. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας: «η παρούσα μελέτη, μεταξύ άλλων, εμβαθύνει στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), εξετάζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί στα οικονομικά επαγγέλματα. Ο ρόλος του οικονομολόγου και του λογιστή αναβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Επιπροσθέτως, αναλύεται μεταξύ άλλων: ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στις χρηματιστηριακές εφαρμογές και υπηρεσίες και στο επάγγελμα του λογιστή, η διαχείριση βάσεων δεδομένων στο επάγγελμα του λογιστή και χρηματοοικονομικού αναλυτή, καθώς και η πανεπιστημιακή και επαγγελματική εκπαίδευση στην εποχή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Μία ολιστική μελέτη που εμβαθύνει στις καινοτομίες που ακολουθούν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και ιδιαιτέρως στις επιπτώσεις και τις προκλήσεις για την οικονομική επιστήμη».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News