Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 18:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «εισβολή» των ρομπότ στην αγορά εργασίας της Β. Αμερικής το α΄ τρίμηνο 

Τα ρομπότ βρίσκουν θέση σε περισσότερα τμήματα της οικονομίας

Η «εισβολή» των ρομπότ στην αγορά εργασίας της Β. Αμερικής το α΄ τρίμηνο 

Η ανάκαμψη της ζήτησης μετά το χτύπημα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, οδήγησε σε αύξηση των δαπανών των εταιρειών της Βόρειας Αμερικής για βιομηχανικά ρομπότ κατά το α΄ τρίμηνο του 2021, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Association for Advancing Automation.

Πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες παρήγγειλαν 9.098 ρομπότ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, μια αύξηση 19,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με την αξία των παραγγελιών να αποτιμάται σε περισσότερα από 466 εκατ. δολάρια.

Τα ρομπότ που κάποτε χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, βρίσκουν θέση σε όλο και περισσότερα τμήματα της οικονομίας, από αποθήκες του ηλεκτρονικού εμπορίου έως τις μονάδες επεξεργασίας τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά πέρυσι, τα περισσότερα ρομπότ που παραγγέλθηκαν από τις εταιρείες στη Βόρεια Αμερική δεν προορίζονταν για τα εργοστάσια αυτοκινήτων ή τους προμηθευτές ανταλλακτικών τους.

Η ισχυρότερη αύξηση παρατηρήθηκε στους παραγωγούς μετάλλων, όπου οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 86%. Οι παραγγελίες στις εταιρείες βιοεπιστημών, στις φαρμακευτικές και στις βιοϊατρικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 72%, ενώ οι παραγγελίες από τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 32%.

«Η ισχυρή οικονομία προφανώς και βοηθάει», δήλωσε ο Τζεφ Μπερνστάιν, πρόεδρος της Association for Advancing Automation, «Δίνει στις εταιρείες την εμπιστοσύνη να επενδύσουν σε περισσότερα πράγματα -ακόμη και στους αυτοματισμούς».

Όπως συμπληρώνει ο Μπερνστάιν, η πανδημία έχει ακινητοποιήσει πολλές επιχειρήσεις, καθώς ανέστειλλαν τη λειτουργία τους προκειμένου να προστατέψουν την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή τελικά επιτάχυνε την υιοθέτηση του αυτοματισμού, επειδή οι εταιρείες αναγνώρισαν ότι εάν πρόκειται να το κάνουν, τώρα είναι η ώρα.

Η Tyson Foods, η αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας και παρασκευής κρέατος, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα ρομπότ στις γραμμές παραγωγής της. Το 2019, η εταιρεία άνοιξε ένα ερευνητικό κέντρο αυτοματισμού συνολικής έκτασης 26.000 τετραγωνικών μέτρων, πλησίον των κεντρικών της εγκαταστάσεων στο Σπριγκνέιλ του Αρκάνσας.

«Ως επί το πλείστον, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υιοθετήσουμε ορισμένα από τα πραγματικά καινοτόμα και ιδιόκτητα συστήματα που αναπτύσσουμε», δήλωσε ο Μάρτι Λιν, διευθυντής μηχανικής του ερευνητικού κέντρου. Όπως σημειώνει η αυτοματοποίηση των εργασιών όπως ο τεμαχισμός των κοτόπουλων είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή το μέγεθος και το σχήμα κάθε κοτόπουλου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά κι ενώ τα ρομπότ λειτουργούν καλύτερα όταν μπορούν να χειριστούν ομοιόμορφα αντικείμενα.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η Tyson έχει ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση ρομπότ στα εργοστάσιά της, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο τέλος των γραμμών παραγωγής και στοιβάζουν και τυλίγουν κουτιά σε παλέτες -μια διαδικασία που περιλαμβάνει τυπικά σχήματα και την επανάληψη ακριβών κινήσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News