Life & Arts Τρίτη 20/10/2020, 12:17
TECH - SCIENCE

Η αυτοματοποίηση θέτει σε κίνδυνο 800 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Η αυτοματοποίηση θέτει σε κίνδυνο 800 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Η αύξηση της τηλεργασίας και η στροφή των επιχειρήσεων προς τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθιστούν τις βιομηχανίες αυτοματισμού και ψηφιοποίησης έναν από τους ελάχιστους «νικητές» στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Η νίκη όμως συνοδεύεται και από το ανάλογο τίμημα: Η επέλαση των ρομπότ θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κλάδους που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα-τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Σχεδόν 800 εκατ. εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας των αυτοματοποιημένων διαδικασιών και της αυξημένης χρήσης των ρομπότ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση των οικονομολόγων Ζιάντ Νταούντ και Σκοτ Τζόνσον. Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου(GCC), Δημοκρατία της Τσεχίας, Σλοβακία και Ιαπωνία θεωρούνται πιο ευάλωτες στον κίνδυνο κατάργησης θέσεων εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης.

Αυτό συμβαίνει διότι σε αυτές τις χώρες μεγάλο ποσοστό εργαζομένων απασχολείται σε απλούς επαγγελματικούς ρόλους ρουτίνας(για παράδειγμα παραγωγή σε εργοστάσια) που μπορούν πολύ εύκολα να αντικατασταθούν από μηχανές.

Το γεγονός ότι η αυτοματοποίηση κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος εγκυμονεί παράλληλα και τον κίνδυνο διεύρυνσης του χάσματος ανισοτήτων, αναφέρουν οι οικονομολόγοι. Παρότι τα ρομπότ θεωρείται ότι απειλούν κυρίως θέσεις εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων, πλέον θεωρείται ότι αντικαθιστούν και πιο σύνθετους επαγγελματικούς ρόλους, απειλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τα μεσαία εισοδήματα.

 

Η αυτοματοποίηση θέτει σε κίνδυνο 800 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως-1

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Ορισμένες από τις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αυτοματοποίηση χαρακτηρίζονται και από ταχεία γήρανση του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αναπληρώσει τα δημογραφικά κενά σε αυτές τις οικονομίες, αναφέρουν οι Νταούντ και Τζόνσον.

Το παγκόσμιο εμπόριο «λυγίζει», οι πωλήσεις ρομπότ αυξάνονται

H εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επιταχύνει τη χρήση της ρομποτικής και άλλων τεχνολογιών, τονίζει στους «FT» η Ελίζαμπεθ Ρέινολντς, εκτελεστική διευθύντρια της task force για την απασχόληση του μέλλοντος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης(ΜΙΤ). «Είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι ορισμένες επιχειρήσεις έχουν μάθει πώς να διατηρούν την παραγωγικότητά τους με λιγότερους εργαζομένους και δεν πρόκειται να ξεμάθουν αυτά που έχουν μάθει», προσθέτει η κ. Ρέινολντς.

Την ώρα που το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώνεται εξαιτίας της πανδημίας, οι πωλήσεις και παραγωγή εξοπλισμού ρομποτικής και αυτοματισμού αυξάνονται σε πολλές χώρες. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο συνολικός όγκος εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά ανά τον κόσμο προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 9,2% φέτος, για να ανακάμψει 7,2% το 2021.

Στις ΗΠΑ, οι εισαγωγές αγαθών συρρικνώθηκαν 11% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όμως οι εισαγωγές βιομηχανικών ρομπότ σημείωσαν αύξηση 5%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. Στην Ιαπωνία, οι πωλήσεις βιομηχανικών ρομπότ αυξήθηκαν με ετήσιους ρυθμούς 13% στο δεύτερο τρίμηνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ιαπωνικής Ένωσης Ρομπότ.

Η αυτοματοποίηση θέτει σε κίνδυνο 800 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως-2

 

Σε επίπεδο απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών εργαζομένων σε συστήματα σχεδιασμού ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε μόλις 2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, την ώρα που η απασχόληση σε κλάδους όπως η φιλοξενία, εστίαση και καταλύματα έκανε βουτιά 20%.

Στην Κίνα, η παραγωγή των ρομπότ αυξήθηκε 14% τον Αύγουστο, ενώ και στην Ευρωζώνη, η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού ειδικού σκοπού -που περιλαμβάνει και ρομπότ- ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλους τομείς, όπως η παραγωγή αυτοκινήτων.

Η απασχόληση στη Ζώνη του Ευρώ υποχώρησε 3,1% στο δεύτερο τρίμηνο, όμως η απασχόληση στον τομέα προγραμματισμού Η/Υ αυξήθηκε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομπότ(IFR) προβλέπει ότι ο αριθμός των ρομπότ σε επαγγελματικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο θα αυξηθεί κατά 38% φέτος, ενώ αναμένει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη διετία.

Με πληροφορίες από Bloomberg, FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News