Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 17:20
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Θέλεις να ακούσεις το αγαπημένο σου συγκρότημα; Πήγαινε σε συνέδριο για κρυπτονομίσματα

Θέλεις να ακούσεις το αγαπημένο σου συγκρότημα; Πήγαινε σε συνέδριο για κρυπτονομίσματα

Θα μπορούσε κάλλιστα να μοιάζει με ένα μουσικό φεστιβάλ των αρχών της δεκαετίας του 2010 με ονόματα όπως Strokes, Beck, Questlove, Deadmau5, Tiesto, Kings of Leon και Arcade Fire. Η διαφορά είναι ότι οι μουσικοί έπαιξαν τελευταίως για ένα εντελώς διαφορετικό κοινό: τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων. 

Μετά από μία μακρά περίοδο ακυρώσεων περιοδειών και συναυλιών σε κλειστούς χώρους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι μουσικοί διαπιστώνουν ότι οι εταιρείες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, γεμάτες με ρευστό, είναι πρόθυμες να «εμπλουτίσουν» τα συνέδρια και τα πάρτι τους με ζωντανή μουσική. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο συνδυασμό – ενέργεια ανάμεικτη με εταιρικές χορηγείες – που παραπέμπει σε μια παλαιότερη εποχή όπου τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Google προσελάμβαναν κορυφαίους ηθοποιούς στα πανάκριβα συνέδριά τους.

Τον Φεβρουάριο στο συναρπαστικό συνέδριο κρυπτογράφησης ETHDenver, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τους Major Lazer, Tiësto, Deadmau5 και Tycho. 

Το μέγεθος και η κλίμακα αυτών των πάρτι αυξάνονται παράλληλα με την εκτίναξη της αξίας των ψηφιακών νομισμάτων και του οικοσυστήματος των cryptos. Ένα από τα πιο ακριβά εισιτήρια σε ένα συνέδριο NFT του Νοεμβρίου ήταν σε ένα πάρτι στο Brooklyn Steel για το Bored Ape Yacht Club, τα μέλη του οποίου είναι όλα ιδιοκτήτες ενός από τα 10.000 NFT. Στο συγκεκριμένο πάρτι έπαιξαν οι Strokes, ο Questlove έκανε DJ για λίγο, ενώ ο Lil Baby ανέβηκε στη σκηνή.

Για το κοινό, η βραδιά ήταν ένας τρόπος για να γιορτάσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει αυτή η αγορά κρυπτονομισμάτων. «Οι Strokes…έπαιξαν για σας από τα χρήματα NFT», έγραψε ένας από τους παρευρισκόμενους στο Instagram.

Για τους μουσικούς, ο σκοπός δεν ήταν και τόσο σαφής. «Αυτό έχει να κάνει με την τέχνη, σωστά;» Ο Τζούλιαν Καζαμπλάνκας των Strokes είπε στη σκηνή: «NFTs; Δεν ξέρω, τι διάολο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι… πολλοί μάγκες παρευρίσκονται εδώ απόψε».

Πολλοί άλλοι μουσικοί έχουν βρεθεί να παίζουν για παρόμοιο κοινό. Το Δεκέμβριο του 2021, σε ένα εντυπωσιακό συνέδριο στο Λας Βέγκας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών που χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τους Maroon 5, Kings of Leon, Steve Aoki και Stone Temple Pilots, καθώς και τραγουδιστές, όπως Alice Cooper και Billy Idol. Επίσης, το συγκρότημα ροκ, Arcade Fire, είχαν την πρώτη τους ζωντανή παρουσία μετά την πανδημία σε συνέδριο, με την ονομασία Into the Galaverse.

Ο Snoop Dogg εμφανίστηκε στο Galaverse, παρακινούμενος προφανώς από τον έντονο ενθουσιασμό που παρατηρείται για τα κρυπτονομίσματα. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι Deadmau5 και 50 Cent εμφανίστηκαν στο Miami Bitcoin Conference, όπου η Paris Hilton έκανε επίσης ένα DJ set. 

Αυτές οι μεγάλες συναυλίες είναι μεν κάτι καινούργιο για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όχι όμως και για τον κλάδο της τεχνολογίας. Για χρόνια, κολοσσοί της τεχνολογίας πρόσθεταν λάμψη στα συνέδριά τους με τον ίδιο τρόπο – προσλαμβάνοντας κορυφαία συγκροτήματα και μουσικούς που τραβούσαν την προσοχή για να παίξουν στη σκηνή μετά από μια κουραστική μέρα με ομιλίες και ανακοινώσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, το ετήσιο συνέδριο Dreamforce της Salesforce φιλοξένησε καλλιτέχνες όπως ο Bruno Mars, οι Foo Fighters και οι U2. Το ετήσιο συνέδριο της Google έμοιαζε ήδη με μουσικό φεστιβάλ σε χώρους όπως το Mountain View’s Shoreline Amphitheater. Τα headliners περιελάμβαναν LCD Soundsystem, Charli XCX και Kygo.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΝFT: Επανάσταση ή η επόμενη φούσκα;

Η ψηφιακή «υπογραφή» των Kings of Leon

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News