Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 21:02
BUSINESS & FINANCE

Reuters: Ρώσοι ρευστοποιούν cryptos στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Reuters: Ρώσοι ρευστοποιούν cryptos στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Εταιρείες κρυπτονομισμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατακλύζονται από αιτήματα για ρευστοποίηση ψηφιακών νομισμάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι Ρώσοι αναζητούν καταφύγιο για τις περιουσίες τους, όπως αναφέρουν εταιρικά στελέχη και πηγές από τον χρηματοοικονομικό χώρο. 

Μερικοί πελάτες χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να επενδύσουν σε real estate στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ άλλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τοπικές εταιρείες εκεί για να μετατρέψουν το ψηφιακό ενεργητικό τους σε σκληρό νόμισμα, σύμφωνα με τις πηγές. 

Μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων έχει λάβει πολλά αιτήματα τις τελευταίες 10 ημέρες από ελβετικές χρηματιστηριακές που ζητούν να ρευστοποιήσουν bitcoin αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή οι πελάτες τους φοβούνται ότι η Ελβετία θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως ανέφερε στέλεχος εταιρείας ο οποίος σημείωσε ότι κανένα από τα παραπάνω αιτήματα δεν αφορούσε ποσά χαμηλότερα των 2 δισ.δολαρίων.

«Έχουμε ένα άτομο – δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά ήρθε
μέσω χρηματιστηριακής – που μας ζητά να πωλήσουμε 125.000 bitcoin. Και εγώ απαντώ «πρόκειται για 6 δισ. δολάρια. Και η χρηματιστηριακή μας ζητά να στείλουμε τα χρήματα σε μια εταιρεία Αυστραλία», είπε το στέλεχος της εταιρείας κρυπτονομισμάτών.

Εκρόσωπος της αρμόδιας ρυθμιστικής χρηματοοικονομικής αρχής της Ελβετίας αρνήθηκε να σχολιάσει τους όγκους συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, η γραμματεία οικονομικών υποθέσεων της χώρας (SECO) διευκρίνισε ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και σε ιδιώτες, οπότε και τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να δεσμευθούν στην Ελβετία.

Το Ντουμπάι, το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο του Κόλπου αλλά και αναπτυσσόμενος κόμβος για κρυπτονομίσματα, αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους υπερπλούσιους του πλανήτη, ενώ η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να πάρουν θέση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχει δώσει σήμα στους Ρώσους ότι τα χρήματά τους είναι εκεί ασφαλή.

Χρηματιστηριακή, που έχει συνεργαστεί με εταιρεία κρυπτονομισμάτων για να βοηθήσει ενδιαφερόμενους να αγοράσουν ακίνητα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι, ακόμη και Λευκορώσοι, που έρχονται στο Ντουμπάι μεταφέροντας ό,τι μπορούν να σώσουν από την περιουσία τους, ακόμα και κρυπτονομίσματα. 

Οικονομική πηγή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσε ότι Ρώσοι έρχονται και αγοράζουν ακίνητα στο Ντουμπάι, χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. 

Τρεις δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο από τον αριθμό των Ρώσων που τις τελευταίες εβδομάδες αναζήτησαν καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να επενδύσουν την περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ακινήτων, λέγοντας ότι κάποιοι είναι πολύ πιθανόν να ενεργούν για λογαριασμό ατόμων που έχουν υποστεί κυρώσεις. 

Δύο από τους διπλωμάτες εξέφρασαν μάλιστα τη δυσπιστία τους για το εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι διατεθειμένα να πατάξουν τον ρωσικό πλούτο, επικαλούμενοι την ουδέτερη στάση της χώρας στη σύγκρουση.
 
Να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπήκαν σε «γκρίζα λίστα» αυτόν τον μήνα για αυξημένη
παρακολούθηση από την υπηρεσία αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF).

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Ο νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Θρίλερ με το σκάφος του Ρομάν Αμπράμοβιτς – Πλέει στο Ιόνιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News