Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 12:15
BUSINESS & FINANCE

NFT: Επανάσταση ή η επόμενη φούσκα;

NFT: Επανάσταση ή η επόμενη φούσκα;

Το όνομά του είναι Beeple. Και πρόκειται για τον τρίτο ακριβότερο εν ζωή καλλιτέχνη, μετά τον Τζεφ Κουνς και τον Ντέϊβιντ Χόκνεϊ.

Τουλάχιστον αυτό είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής online δημοπρασίας του οίκου Christie’s, όπου το ψηφιακό κολάζ «Everydays: The First 5.000 Days» του Beeple πουλήθηκε αντί 69,4 εκατ. δολαρίων.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας μεγάλος οίκος δημοπρασιών έβγαλε στο σφυρί ένα αποκλειστικά ψηφιακό έργο τέχνης, συνοδευόμενο από  non-fungible token (NFT) που εγγυάται την αυθεντικότητά του. Και βέβαια, ήταν η πρώτη φορά που οίκος δημοπρασιών δέχθηκε πληρωμή για έργο τέχνης σε κρυπτονόμισμα.

Το έργο αποτελείται από 5.000 ψηφιακές εικόνες, τις οποίες ο Beeple δημιουργούσε με ρυθμό μία την ημέρα, από το Μάιο του 2007.

Αφότου άφησε πίσω πολλούς καθιερωμένους και διάσημους καλλιτέχνες, ο Beeple, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μάικ Γουίνκελμαν, δήλωσε μέσω των Christie’s: «Οι  καλλιτέχνες χρησιμοποιούν hardware και software για να δημιουργήσουν έργα τέχνης και να τα διανείμουν στο ίντερνετ εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, αλλά δεν υπήρχε ποτέ ένας πραγματικός τρόπος για να τα αποκτήσει και να τα συλλέξει κάποιος. Με τα NFTs, αυτό τώρα έχει αλλάξει. Πιστεύω ότι είμαστε μάρτυρες στην εκκίνηση του επόμενου κεφαλαίου της ιστορίας της τέχνης, την ψηφιακή τέχνη».

Βέβαια, η αντίδρασή του καλλιτέχνη στο Twitter ήταν λιγότερο εύγλωττη.

 

Ο οίκος Christie’s δεν έκανε γνωστή την ταυτότητα του ανθρώπου που αγόρασε το έργο, όμως περίπου 22 εκατ. άτομα μπήκαν στο σάιτ του για να παρακολουθήσουν τη δημοπρασία, με συλλέκτες από 11 χώρες να δίνουν προσφορές.

Τι είναι τα NFTs 

Τα non-fungible tokens, γνωστά ως NFTs, είναι ηλεκτρονικά πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν ότι ένα ψηφιακό συλλεκτικό έργο είναι αυθεντικό, καταγράφοντας τις σχετικές λεπτομέρειες στο blockchain.

Τα NFTs βιώνουν τεράστια άνθηση τελευταία, ως αποτέλεσμα και της μανίας με τα κρυπτονομίσματα.

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr, ο ιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσι έχει βγάλει σε δημοπρασία το πρώτο τουίτ που ανέβηκε ποτέ στην πλατφόρμα, το περίφημο «just setting up my twttr», ως NFT, λαμβάνοντας προσφορές έως 2,5 εκατ. δολαρίων.

Το συγκρότημα Kings of Leon προσφέρει μία έκδοση του τελευταίου του άλμπουμ με tokens που προσφέρουν έξτρα υλικό.

Και μία εταιρεία blockchain αγόρασε ένα κομμάτι του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy, το έκαψε και στη συνέχεια έβγαλε προς πώληση μία ψηφιακή εκδοχή του, μέσω NFT.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News