Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 19:15
BUSINESS & FINANCE

SOS για απάτες δωρεών προς την Ουκρανία: Πώς πιάνουν θύματα στο Darknet

SOS για απάτες δωρεών προς την Ουκρανία: Πώς πιάνουν θύματα στο Darknet

Όλο και περισσότερες ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ψευδώς ότι συγκεντρώνουν βοήθεια για την Ουκρανία εντοπίζονται στο Darknet. Όπως διαπίστωσε σχετική ανάλυση της Check Point Research (CPR), στο Darknet εμφανίζονται διαφημίσεις που ζητούν δωρεές σε κρυπτονομίσματα με μερικές από αυτές να είναι νόμιμες, ενώ άλλες σαφώς αμφισβητούμενες.

Εξ ου και η εταιρεία προειδοποιεί το κοινό να μην κάνει δωρεές στην Ουκρανία μέσω του Darknet, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να επωφεληθούν από την μεγάλη προθυμία για αρωγή στον ουκρανικό λαό. Προτρέπει τους ενδιαφερόμενους δωρητές να προσέχουν τους συνδέσμους τους οποίους επισκέπτονται και τους ιστότοπους που χρησιμοποιούν για την αποστολή κεφαλαίων.

«Η CPR παρατηρεί πάντα προσεκτικά το Darknet. Πέρυσι, βρήκαμε διαφημίσεις για ψεύτικες υπηρεσίες κορωνοϊού. Τώρα, βλέπουμε να εμφανίζονται σε απάτες με δωρεές, καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εντείνεται», αναφέρει η εταιρεία.

Παραδείγματα απάτης

Οι διαφημίσεις χρησιμοποιούν πλαστά ονόματα και προσωπικές ιστορίες, για να παρασύρουν τους ενδιαφερόμενους να προβούν σε δωρεές. Σε ένα παράδειγμα, κάποιος ισχυρίζεται ότι ονομάζεται «Μαρίνα» εμφανίζοντας μια προσωπική φωτογραφία κρατώντας τα παιδιά της από το χέρι και ζητά δωρεές.

Μια σύντομη περιγραφή αναφέρει ότι η «Μαρίνα» και τα παιδιά της προσπαθούν να ξεφύγουν από την Ουκρανία λόγω της πολύ κακής κατάστασης και ζητούν χρήματα ως δωρεά σε κρυπτονομίσματα. Η έκκληση αναφέρει επίσης, «Κάθε νόμισμα βοηθάει».

Ενώ οι συνημμένοι κωδικοί QR είναι διευθύνσεις σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, με μία γρήγορη αναζήτηση διαπιστώνει κανείς ότι η βασική εικόνα στον ιστότοπο προέρχεται από άρθρο της Deutsche Welle. Δεν φαίνεται να παρέχονται άλλες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συνολική αυθεντικότητα και νομιμότητα της σελίδας.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και νόμιμες διαφημίσεις για δωρεές για βοήθεια προς τους Ουκρανούς. Έτσι, νόμιμες και δόλιες διαφημίσεις αναμειγνύονται στο Darknet. «Το Darknet μπορεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Προτρέπω έντονα όποιον θέλει να κάνει δωρεά να χρησιμοποιήσει αξιόπιστες πηγές και μέσα. Η CPR θα συνεχίσει να παρακολουθεί το Darknet καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και να αναφέρει οποιαδήποτε άλλη παράβαση».

Ο σκοτεινός ιστός είναι μέρος του διαδικτύου, που δεν είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης και απαιτεί τη χρήση ενός ανώνυμου προγράμματος περιήγησης. Εκεί, μπορεί κανείς να αγοράσει αριθμούς πιστωτικών καρτών, ναρκωτικά, όπλα και λογισμικό που μπορεί να βοηθήσει σε κυβερνοεπιθέσεις.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Απάτες Forex: Πώς ανυποψίαστοι μικροεπενδυτές έχασαν 200 εκατ. ευρώ

Κυβερνοεπιθέσεις: Σχεδόν το 90% παγκοσμίως στοχεύουν τη Ρωσία ή την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News