Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 18:08
BUSINESS & FINANCE

ΟΗΕ: Προετοιμαστείτε για κόλαση στα τρόφιμα

ΟΗΕ: Προετοιμαστείτε για κόλαση στα τρόφιμα

«Δαπανήστε τώρα χρήματα κατά της πείνας ανά τον κόσμο, αλλιώς θα υποφέρουμε αργότερα από μεταναστευτική κρίση», προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (World Food Programme).

Ο Ντέιβιντ Μπίζλι δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα του παγκόσμιου λιμού με την προβληματική προμήθεια τροφίμων και την άνοδο των τιμών. Αυτά είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις φτωχότερες και πληττόμενες από πείνα περιοχές του πλανήτη σε πολιτικό χάος και στη δημιουργία μιας άνευ προηγουμένη μεταναστευτικής κρίσης, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης, που είναι παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση, διαφορετικά θα υποστεί τις συνέπειες της κατάρρευσης αυτών των περιοχών.

«Μας λείπουν δισεκατομμύρια δολάρια, και αν αποτύχουμε να προσφέρουμε κάποια από αυτά φέτος σημαίνει ότι θα έχουμε λιμό, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Μπίζλι.

Η παρέμβασή του αναμένεται να στρέψει στο θέμα το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ετοιμάζουν σχέδια αντιμετώπισης της διατροφικής κρίσης που προκαλεί ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, με συγκεκριμένες προτάσεις να αναμένονται ακόμη και την Τετάρτη.

«Δεν είναι μόνο ότι Ρωσία και Ουκρανία συνιστούν δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο… Η Ρωσία είναι επίσης κορυφαία εξαγωγός χώρα φυτοφαρμάκων, που είναι απαραίτητα για περιοχές όπως η Αφρική. Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει αυτό το φθινόπωρο», εκτίμησε ο κ. Μπίζλι, όταν ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου θα γίνει αισθητός.

«Εάν νομίζετε ότι τώρα έχουμε την κόλαση επί γης, απλώς προετοιμαστείτε», προειδοποίησε γλαφυρά ο επικεφαλής του οργανισμού με έδρα τη Ρώμη. «Εάν αγνοήσουμε τη Βόρεια Αφρική, η Βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Εάν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη», προέβλεψε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια κινητοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντώντας την Τρίτη δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους. Προειδοποιεί μάλιστα ότι εάν η κρίση σίτισης ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο κόσμος αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, ακόμη και η πλούσια Δύση θα υποστεί πολιτική αναταραχή.

«Τι νομίζετε ότι πρόκειται να συμβεί στο Παρίσι, στο Σικάγο και τις Βρυξέλλες όταν δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα», δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα. «Είναι εύκολο να κάθεστε με την άνεσή σας στον πανάκριβο ύργο σας όταν δεν είστε αυτοί που λιμοκτονούν», είπε ο κ. Μπίζλι.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανατιμήσεις και ελλείψεις: Ποια είναι τα προϊόντα – Τι γίνεται με τα αποθέματα

Ο πόλεμος των ηλιοτροπίων: Ποιος θα πεινάσει από τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας

Στα ύψη οι τιμές τροφίμων: Ποια είδη εκτινάχθηκαν τον Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News