BUSINESS & FINANCE

Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως τα μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναχαιτίσουν το πρόβλημα των ανατιμήσεων κυρίως στην ενέργεια και ψάχνουν να βρουν λύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα κυβερνητικά στελέχη «όπου σταθούν και όπου βρεθούν» δηλώνουν πως πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση  ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να έχουν τα «υπερόπλα» που θα σβήσουν τις σημαντικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το ίδιο ήταν και το μήνυμα της τετραμερούς συνάντησης των χωρών του Νότου στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα τη προηγούμενη Παρασκευή.

Αύριο οι ηγέτες της Ευρώπης συνεδριάζουν ξανά ώστε να βάλουν και πάλι τα δεδομένα στο τραπέζι και να πάρουν τις όποιες αποφάσεις και να δράσουν συντονισμένα. Πάντως πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν πως εάν δεν υπάρξουν κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα δημιουργηθεί  σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα γαϊτανάκι αυξήσεων μισθών και ανόδου του πληθωρισμού που μπορεί να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό.

Άλλωστε, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε χθες μιλώντας στο Moneyreview Banking Summit ότι η «τέλεια καταιγίδα» που δημιουργείται και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απειλεί να φέρει στασιμοπληθωρισμό. 

Ηδη στην Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα συνδικάτων για αυξήσεις μισθών  σε επίπεδα κοντά στον προβλεπόμενο για το 2022 πληθωρισμό. Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ  δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη καθώς δήλωσε πως δεν βλέπει ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού, παρότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη και να επιτείνει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. 

Ο «πονοκέφαλος» των καυσίμων 

Οι τιμές των καύσιμων στην αντλία δεν υποχώρησαν παρόλο που την προηγούμενη εβδομάδα η αποκλιμάκωση στα χρηματιστηριακά ταμπλό ήταν έντονη με την τιμή να πέφτει και στα 96 δολάρια. 

Ουσιαστικά, στο οικονομικό επιτελείο είδαν πως ο μηχανισμός της πτωτικής πορείας των τιμών δεν λειτούργησε αλλά χάθηκε κάπου ενδιάμεσα στη εφοδιαστική αλυσίδα κάτι που δεν συμβαίνει και στη άνοδο. Και βέβαια πλέον βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο που αναμένεται νέα άνοδος, καθώς πλέον το πετρέλαιο κινείται πάνω από τα 110 δολάρια ξανά και τα 117 δολάρια σήμερα. Αυτή η μη αποκλιμάκωση των τιμών έχει χτυπήσει κόκκινο συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο που προσπαθεί να δει ποιες  πώς  μπορεί να κινηθεί ώστε να λειτουργούν σωστά οι μηχανισμοί της αγοράς

Οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τα τρομακτικά υπεράλματα κυρίως τις πρώτες ημέρες του πολέμου, έχουν αρχίσει και επιστρέφουν στα προ πολέμου επίπεδα. 

Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο  βρίσκεται  ψηλά στα 290 ευρώ/MWh με την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει περιέργως πως τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με αυτά του Φεβρουαρίου όταν και η τιμή βρισκόταν στα 211 ευρώ/MWh. 

Διαβάστε επίσης: 

Moneyreview Banking Summit – Γ. Στουρνάρας: Η «τέλεια καταιγίδα» φέρνει στασιμοπληθωρισμό

ΥΠΟΙΚ: Σε οριακή κατάσταση ο προϋπολογισμός – Εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος

ΕΚΤ: Δεν βλέπει στασιμοπληθωρισμό η Κριστίν Λαγκάρντ

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News