BUSINESS & FINANCE

Ανάπτυξη: Πού θα «σκοντάψουν» οι ρυθμοί της οικονομίας το 2022

Ανάπτυξη: Πού θα «σκοντάψουν» οι ρυθμοί της οικονομίας το 2022

Τα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν κάθε προσδοκία καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπερτερούν του στόχου κατά 855 εκατ. ευρώ, γεγονός που ενισχύει την άποψη και του οικονομικού επιτελείου πως πλέον μπροστά από τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 φεύγει τόσο το «6» όσο και το «7», καθώς ο πήχης της ανάπτυξης ανεβαίνει πέριξ του 8%.

Η δυναμική του 2021 θα αποτυπωθεί και το 2022, καθώς η υπερανάκαμψη θα δημιουργήσει ένα σημαντικό carry over για την επόμενη χρονιά. Παρόλα αυτά η δυναμική του 2022 αρχίζει και σκοντάφτει λόγω δύο σημαντικών παραγόντων.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η πορεία της πανδημίας. Η νέα μετάλλαξη καθώς και η διατήρηση του ρυθμού εμβολιαστικής κάλυψης είναι δύο στοιχεία που απασχολούν. Η μεγαλύτερη ανησυχία, βέβαια, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη είναι πώς θα επηρεάσει η πανδημία την ψυχολογία της αγοράς και των καταναλωτών. Η εμφάνιση της Όμικρον πάντως ήδη έχει «δείξει τα δόντια της».

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, έχουν δει ήδη τα πρώτα δείγματα λόγω της εμφάνισης της Όμικρον, καθώς τον Νοέμβριο άρχισε να επηρεάζεται η αυξητική πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τους προηγούμενους μήνες υπήρχε μια θεαματική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με το 2019 που αποτυπώθηκε βέβαια και στα φορολογικά έσοδα και έδωσε και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελιχθεί περισσότερο σε ό,τι αφορά τις παροχές και τις ενισχύσεις που αναμένεται να δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες σε συνταξιούχους και υγειονομικούς.

Η μεγάλη αβεβαιότητα, όμως, που φαίνεται πως αναδύεται εντονότερα είναι οι διεθνείς ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Προφανώς και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια παρασύρουν ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα προσπαθεί με μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου, να αναχαιτίσει τις αυξήσεις. Αλλά η πλήρης αντιστάθμισή τους είναι αδύνατη.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ώστε να μετριάσει τον αντίκτυπο των αυξημένων τιμών ενέργειας στα νοικοκυριά. Παρόλα αυτά, το βάρος που πρέπει να σηκώσουν τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται να κλειδώσει τόσο τις αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όσο και το εάν θα πρέπει να αυξηθεί επιπλέον η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει κλειδώσει για τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του «MR», ο νέος μηχανισμός φαίνεται πως θα ενσωματώνει τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια αλλά και κριτήρια κατανάλωσης για τον κάθε καταναλωτή, καθώς από ράχες του χρόνου οι όποιες επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News