ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Πότε θα κληρώσει για το «μέρισμα»;

Προϋπολογισμός: Πότε θα κληρώσει για το «μέρισμα»;

H πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 7,1% για το 2021 «επιβεβαιώνει» το σενάριο πως στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες η ανάπτυξη θα «κλειδώσει» κοντά στο 7%. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο και βέβαια επαναφέρει το σενάριο για τη χορήγηση «μερίσματος» σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς του ΕΣΥ, αλλά και στους χαμηλόσυνταξιούχους που αποκλείστηκαν από τα αναδρομικά του ΣΤΕ.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται φειδωλοί, ωστόσο δεν αποκλείουν κατηγορηματικά κάποια μικρή παρέμβαση, με τις αποφάσεις να κλειδώνουν τον Δεκέμβριο. «Βαρίδι» πάντως στον προϋπολογισμό και σύμφωνα με τη Κομισιόν αποτελούν τα μέτρα για την πανδημία που τα αποτιμά στο 6,5% του ΑΕΠ. Άλλος ένας παράγοντας που επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό φέτος είναι και τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Ανησυχία βέβαια προκαλεί το γεγονός πως πλέον οι ανατιμήσεις έχουν επιμολύνει το σύνολο των προϊόντων του καταναλωτή. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 4% τους επόμενους δύο μήνες έναντι 3,4% που έκλεισε τον Οκτώβριο. Αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι παράγοντες να δημιουργούν ακόμη αβεβαιότητες στο οικονομικό περιβάλλον. Από το οικονομικό επιτελείο βέβαια επισημαίνουν πως τα περιθώρια λήψης επιπλέον μέτρων είναι μικρά καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα σύμφωνα με την Κομισιόν αναμένεται στο 9,9% του ΑΕΠ φέτος, λόγω της πανδημίας και των μέτρων στήριξης. Για το 2022 εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022, καθώς σταδιακά θα λήγουν τα μέτρα (το κόστος τους προβλέπεται στο 1,5%  του ΑΕΠ για τη χρονιά).

Στο πλαίσιο αυτό, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 203% του ΑΕΠ το 2021, στο 197% το 2022 και στο 192% το 2023.

Πάντως το τι θα κληρώσει τελικά για το μέρισμα θα κριθεί ολοκληρωτικά στις 6 Δεκεμβρίου καθώς θα υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινωθούν ποια θα είναι η ανάκαμψη για το 2021. 

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Ποια έξοδα ασκούν πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό

Κομισιόν: Περισσότερο αισιόδοξη για ανάπτυξη και χρέος στην Ευρωζώνη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News