BUSINESS & FINANCE

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του 2022

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του 2022

Λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την ακρίβεια, το οικονομικό  επιτελείο ψάχνει νέο δημοσιονομικό χώρο ώστε να είναι έτοιμο εάν χρειαστεί να παρέμβει ξανά προκειμένου να αναχαιτίσει μέρος του κύματος  ακρίβειας που σε καμία περίπτωση δεν έχει πλήρως εξελιχθεί.

Όπως ανέφερε και μέσα στο Σαββατοκύριακο  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση  κράτα εφεδρείες  για νέες παρεμβάσεις εάν χρειαστεί. Τα μέτρα που πάρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα   έχουν ορίζοντα τον Ιούνιο. Εάν όμως η ενεργειακή κρίση συνεχίσει με την ίδια ένταση  -καθώς κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα με βεβαιότητα  αφού ο πόλεμος θολώνει τις όποιες προβλέψεις- το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να είναι έτοιμο για νέες παρεμβάσεις.

Στο δεύτερο πακέτο μέτρων από τον Ιούνιο, εντάσσεται και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και το τουριστικό πακέτο έως το τέλος του 2022. Ο μειωμένος ΦΠΑ λήγει τον Ιούνιο και το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει πως η μείωση θα πρέπει να διατηρηθεί έως το τέλος του 2022.

Η κυβέρνηση έχει ήδη επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ ψστις μεταφορές, στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, ενώ εντάχθηκαν και τα γυμναστήρια στον συντελεστή 13% έως τον Ιούνιο του 2022.   Ο μειωμένος ΦΠΑ  στις μεταφορές καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων ενώ στην εστίαση αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις.

H επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ κοστίζει 220 εκατ. ευρώ στο δημόσιο κορβανά, τα οποία βέβαια θα προστεθούν στα περίπου 4 δισ. ευρώ που ήδη έχουν δοθεί έως τώρα και θα δοθούν έως τον Ιούνιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και κυρίως για την ενεργειακή ακρίβεια.

Βούληση της κυβέρνησης είναι ο μειωμένος ΦΠΑ να μονιμοποιηθεί ως μέτρο από το 2023, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και τα δημόσια οικονομικά. 

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών που πλήττονται από την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Σταϊκούρας: Μειωμένος ΦΠΑ για όλο το 2022

Επιδότηση καυσίμων: Το «MR» απαντά σε έξι ερωτήσεις αναγνωστών

Μέτρα στήριξης: Ποιοι παίρνουν έκτακτη ενίσχυση και επιδότηση καυσίμων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News