Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 18:43
BUSINESS & FINANCE

ΓΣΕΒΕΕ: Τα μέτρα δεν είναι λύση στην πληθωριστική απειλή

ΓΣΕΒΕΕ: Τα μέτρα δεν είναι λύση στην πληθωριστική απειλή

Ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα εναντίον της ακρίβειας που εξήγησαν το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί εξέδωσε σήμερα η Γενική συνομοσπονδία επαγελματιών βιοτεχνών εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όπου δηλώνει χαρακτηριστικά πως αποτελούν βοήθημα, αλλά όχι λύση στις πληθωριστικές πιέσεις. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ:

«Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι προφανώς ευπρόσδεκτο . 

Ωστόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ανέλυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης  παρόλο που είναι θετικά,  δεν αρκούν  για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται για να  ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά.  

Είναι «μέτρα βοήθημα» αλλά όχι «λύση στην πληθωριστική απειλή».

Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών (σιτηρά, έλαια κλπ) φοβόμαστε ότι βαδίζουμε με ταχύτητα σε εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα πρέπει να συμπληρωθούν με επιπρόσθετα.

Προτείνουμε τα εξής:

  • Πλήρης κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
  • Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας. 
  • Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων. Αυτό προϋποθέτει εκτός από την εξειδίκευση της 1ης παρέμβασης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών και την αύξηση του συνολικού ποσού (640 εκατ. ευρώ). 
  • Έλεγχος της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
  • Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.
  • Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.  

Τέλος, με αφορμή το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών που αναγνώρισε ότι τα μέτρα βάζουν φρένο στις αυξήσεις χωρίς να τις καλύπτουν πλήρως, τονίζουμε ότι ενίοτε το φρένο δεν αποτρέπει το ατύχημα…»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Στα 72 ευρώ η επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο

Μέτρα στήριξης: Ποιοι παίρνουν έκτακτη ενίσχυση και επιδότηση καυσίμων

Πώς θα πάρετε επιδότηση καυσίμων: Η διαδικασία – παραδείγματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News