BUSINESS & FINANCE

Επιδότηση καυσίμων: Το «MR» απαντά σε έξι ερωτήσεις αναγνωστών

Επιδότηση καυσίμων: Το «MR» απαντά σε έξι ερωτήσεις αναγνωστών

Μέσα στα νέα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση,  υπάρχουν δύο παρεμβάσεις για τα καύσιμα. Η μια είναι οριζόντια και αφορά μόνο το πετρέλαιο κίνησης και η δεύτερη αφορά όλα μεν τα καύσιμα αλλά δεν αφορά όλους, αλλά μόνο όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.  

Η κρατική επιδότηση θα γίνει στην πηγή και είναι  σε 15 λεπτά το λίτρο και μόνο για το diesel. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. 

Η δεύτερη επιδότηση αφορά όλα τα καύσιμα αλλά δεν είναι οριζόντια. Αφορά όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα (για τα αυτοκίνητα).  Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο. Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 17 λεπτά το λίτρο  σε ηπειρωτικές περιοχές και σε 19,5 λεπτά το λίτρο  ευρώ σε νησιωτική περιοχή και πάντα έως 180 λίτρα. 

Το MoneyReview απαντά  σε ερωτήματα αναγνωστών για την επιδότηση των καυσίμων. 

Είμαι εντός των εισοδηματικών κριτηρίων, τι επιδότηση δικαιούμαι;

Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται από τα 30-50 ευρώ για όλο το τρίμηνο. Το μικρότερο ποσό αφορά τους μοτοσικλετιστές που διαμένουν στην ηπειρωτική χώρα και το μεγαλύτερο αφορά τους κατόχους των αυτοκινήτων που διαμένουν σε νησιώτικες περιοχές. 

Πώς και πότε θα πάρω την επιδότηση;

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου στο gov.gr θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα. Με τους κωδικούς του taxisnet,οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους, το σύστημα θα κάνει τις απαραίτητες διασταυρώσεις  και ελέγχους και ο δικαιούχος μέσω του συστήματος θα μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή-προπληρωμένη κάρτα μέσω της οποίας θα μπορεί να κάνει τις αγορές του στα πρατήρια των καυσίμων. Για όσους δεν διαθέτουν smartphone, η καταβολή του ποσού θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Τι ποσό θα πρέπει να χρησιμοποιώ μέσω της προπληρωμένης κάρτας;

Ο δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα καυσίμων είτε για ένα γέμισμα είτε κάθε φορά να χρησιμοποίει την προπληρωμένη κάρτα για να βάλει κάποιο μικρό ποσό καυσίμων συμπληρωματικά. 

Στην οικογένεια υπάρχουν 2 αυτοκίνητα. Μπορούμε να πάρουμε επιδότηση και για τα δύο αυτοκίνητα;

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο. Έτσι, εάν το ένα αυτοκίνητο είναι στο όνομα της συζύγου και το άλλο στον σύζυγο, μπορείτε να πάρετε την επιδότηση και για τα δύο αυτοκίνητα.  

Ποια καύσιμα επιδοτούνται; 

Επιδοτείται το ντίζελ, η αμόλυβδη αλλά και το υγραέριο. 

Εάν έχω αυτοκίνητο με ντίζελ ποια είναι η επιδότηση που θα έχω;

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρα ντίζελ θα πάρουν διπλή  έκπτωση. Στην αντλία η τιμή θα είναι μειωμένη  κατά 15 λεπτά το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στη πηγή, αλλά εφόσον ο δικαιούχος πληροί και τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχει επιδότηση άλλα 22-28 λεπτά το λίτρο (αυτοκίνητο) από τη κάρτα καυσίμων. Άρα η επιδότηση για κάποιον μπορεί να φθάσει για 180 λίτρα στα 37-41 λεπτά. 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα πάρετε επιδότηση καυσίμων: Η διαδικασία – παραδείγματα

Μέτρα στήριξης: Ποιοι παίρνουν έκτακτη ενίσχυση και επιδότηση καυσίμων

Ενεργειακή κρίση: Στα 72 ευρώ η επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News