BUSINESS & FINANCE

Ποιοι παίρνουν τις πρώτες επιδοτήσεις από το πρόγραμμα για τον τουρισμό

Συνολικά έχουν υποβληθεί περί τις 11.000 αιτήσεις

Ποιοι παίρνουν τις πρώτες επιδοτήσεις από το πρόγραμμα για τον τουρισμό

Τις πρώτες 187 αιτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων που είχαν ζητήσει να ενισχυθούν στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ «Επανεκκίνηση Τουρισμού» ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης. Συνολικά έχουν υποβληθεί περί τις 11.000 αιτήσεις, ενώ όσοι εντάχθηκαν ήδη στο σχετικό πρόγραμμα με την προαναφερθείσα απόφαση αναμένεται να αρχίσουν να λαμβάνουν τα χρήματά τους μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. 

Οι 187 αιτήσεις αφορούν ενισχύσεις συνολικού ύψους 15,3 εκατ. ευρώ. Οι 164 αιτήσεις αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συγχρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται σε 8,19 εκατ. ευρώ.

Οι 17 αιτήσεις αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση άνω των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Η επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 5,54 εκατ. ευρώ.

Τέλος, 6 αιτήσεις αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και αντιστοιχούν σε ενισχύσεις ύψους 1,56 εκατ. ευρώ. Οι πίνακες με τις επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν βρίσκονται εδώ

Από το σύνολο των ενισχύσεων που εγκρίθηκαν με την πρώτη αυτή απόφαση -καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν και άλλες- ποσό 2,87 εκατ. ευρώ κατευθύνεται σε 31 επιχειρήσεις που βρίσκονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα).

Ποσό 6,89 εκατ. ευρώ πηγαίνει σε 92 επιχειρήσεις που βρίσκονται στις λεγόμενες περιφέρειες σε μετάβαση (Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη).

Ποσό 3,01 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε 27 επιχειρήσεις στην Αττική, ποσό 14.293 ευρώ σε δύο επιχειρήσεις στη Στερεά Ελλάδα,  και στο Νότιο Αιγαίο θα δοθεί σε 29 επιχειρήσεις ποσό 927.207 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται από το πρόγραμμα, ήτοι 400.000 ευρώ, λαμβάνουν με την εν λόγω απόφαση 6 επιχειρήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. Οι επιχειρήσεις μπορούν  να υποβάλλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης μόνο στην περίπτωση που η προηγούμενη αίτησή τους έχει απορριφθεί και δεν έχουν προχωρήσει σε υποβολή ένστασης.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης. Το δικαίωμα νέας υποβολής παύει να υφίσταται σε περίπτωση που η επιχείρηση αυτή ενταχθεί στη δράση.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News