BUSINESS & FINANCE

Ακρίβεια: Οι πολλαπλές παρεμβάσεις κρύβουν κινδύνους

Ακρίβεια: Οι πολλαπλές παρεμβάσεις κρύβουν κινδύνους

Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες έχει βάλει φρένο στη παροχολογία που ήθελε  μια σειρά μέτρων ως ανάχωμα στην ακρίβεια και αυτό γιατί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει επ’ ουδενί  μεγάλες παρεμβάσεις που περιέχουν πακέτα στήριξης, αλλά και υπέρμετρες αυξήσεις μισθών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα σπιράλ πληθωρισμού.

Η γραμμή του οικονομικού επιτελείου

Και ενώ τα νοικοκυριά πιέζονται κάτω από τη μέγγενη του πληθωρισμού, η κυβέρνηση δίνει το μήνυμα πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος θα δοθεί στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά «φωνάζουν» πια τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.  

Το μείγμα των μέτρων μέχρι τώρα  περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την ενέργεια αλλά και τις φοροελαφρύνσεις που ισχύουν. 

Ως επιπλέον  ανάχωμα θα χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη αύξηση  του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση να τρέχει να τη φέρει πολύ πιο γρήγορα.  

Και βέβαια, και η αιφνιδιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ  εντάσσεται στα μέτρα αυτά. Το πάζλ των μέτρων στήριξης θα συμπληρωθεί και από ένα εφάπαξ επίδομα πριν το Πάσχα σε αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Ο κίνδυνος του κατωτάτου μισθού

Η κυβέρνηση ποντάρει στην αύξηση του κατώτατου  μισθού ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, παρόλα αυτά μια υπέρμετρη αύξηση του κατωτάτου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπιράλ πληθωρισμού .

Kομισιόν και Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, συνιστούν προσεκτικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πυροδότησης του πληθωρισμού  καθώς μπορεί να υπάρξει δευτερογενής αύξηση τιμών από τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.

Οι εκτιμήσεις

Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού θα ενταθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι μπροστά έχουμε τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα «φωτιά», μέχρι να δούμε την αποκλιμάκωση των τιμών που θα αρχίσει να γίνεται ορατή από το δεύτερο 6μηνο του 2022.

Βέβαια, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν άρδην προς το χειρότερο, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ένταση στα ουκρανικά σύνορα.

Η ενέργεια 

Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα βρίσκεται κοντά στα 80€/Mwh, μικρή αποκλιμάκωση υπάρχει και στο πετρέλαιο με τη τιμή βέβαια να βρίσκεται ακόμη κοντά στα 92$/το βαρέλι. Στα επίπεδα των 200€ και συγκεκριμένα στα 205€/Μwh και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: 

Επίδομα ακρίβειας: O «λογαριασμός» της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Κατώτατος μισθός: Στα 700 ευρώ από την 1η Μαΐου

Διπλό «πρέσινγκ» από πληθωρισμό και αγορές στο οικονομικό επιτελείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News