BUSINESS & FINANCE

Κατώτατος μισθός: Στα 700 ευρώ από την 1η Μαΐου

Κατώτατος μισθός: Στα 700 ευρώ από την 1η Μαΐου

Ο κατώτατος μισθός θα προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με την νέα αύξηση, είπε σε εκδήλωση χθες  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι διαδικασίες τρέχουν για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και μέσα στις επόμενες 10-13 ημέρες οι επιστημονικοί  και ερευνητικοί φορείς θα  έχουν τελειώσει με τη σύνταξη της έκθεσης τους, ενώ η πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς και η προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022, δηλαδή σε ένα μήνα.

Αποτέλεσμα της νέας fast track διαδικασίας είναι ο νέος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από 1η Μαΐου αντί για 1η Ιουλίου που προέβλεπε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει αυξήσει δύο φορές το ύψος του κατώτατου μισθού, καθώς από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ μεικτά) με στόχο να υπάρξει αύξηση του εισοδήματος κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών που έρχονται αντιμέτωπα με το ισχυρό κύμα ακρίβειας. 

Ο νέος κατώτατος στα 700 ευρώ;

Η δεύτερη αύξηση θα χτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του πληθωρισμού, την αντοχή των επιχειρήσεων αλλά και τον κίνδυνο ενός σπιράλ πληθωρισμού που μπορεί να δημιουργήσει μια υπέρμετρη αύξηση του κατώτατου μισθού. Το καμπανάκι κινδύνου για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού χτύπησε σε πρόσφατη  συνέντευξη του και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, προβλέπεται αύξηση, της τάξεως του 5%-6%, που σωρευτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό αυξημένο ακόμη και κατά 7%-8%. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να διαμορφωθεί από 696-703 ευρώ (μεικτά).

Στο γκρουπ κάτω των 1.000 ευρώ

Πάντως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή  βρίσκεται ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι υπόλοιπες χώρες με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ είναι: 

Βουλγαρία με 332 ευρώ

Λετονία με 500 ευρώ 

​Ρουμανία με 515 ευρώ 

Ουγγαρία με 542 ευρώ 

Κροατία με 624 ευρώ 

Σλοβακία με 646 ευρώ 

Τσεχία με 652 ευρώ 

Εσθονία με 654 ευρώ 

Πολωνία με 655 ευρώ 

Λιθουανία με 730 ευρώ 

Μάλτα με 792 ευρώ 

Πορτογαλία με 823 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Το ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό και η επίπτωση σε μισθούς και συντάξεις

Κατώτατος μισθός: «Τρέχουν» οι διαδικασίες – Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης

Ε.Ε.: Μεγάλες αποκλίσεις στον κατώτατο μισθό – Ποια η θέση της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News