Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 13:34
BUSINESS & FINANCE

Επίδομα ακρίβειας: O «λογαριασμός» της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Επίδομα ακρίβειας: O «λογαριασμός» της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Με τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης ρευστότητας των ευπαθών νοικοκυριών ως μέτρο ανάσχεσης των επιπτώσεων της ακρίβειας, ουσιαστικά ξεκαθάρισε το τοπίο όσον αφορά το περιεχόμενο των δράσεων που εξετάζει η κυβέρνηση.

Αυτομάτως, οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ και υπολογισμού των ειδικών φόρων κατανάλωσης μπήκαν στο συρτάρι ως εναλλακτικές αν και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές μετρήσεις για να υπολογιστεί το (τεράστιο όπως προκύπτει) δημοσιονομικό κόστος. Ακόμη όμως και η άσκηση για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου που θα βοηθήσει όσον το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά να ξεπεράσουν το κύμα ακρίβειας, δεν είναι εύκολη.

Αυτή τη στιγμή, τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία για τα εισοδήματα των πολιτών είναι  αυτά που αποτυπώθηκαν στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις. Είναι τα μειωμένα λόγω πανδημίας εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020.

Και ακόμη και αν η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, πριν από το τέλος Ιουλίου, εικόνα για το πώς πήγαν τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2021 (δηλαδή μέσα στο έτος ανάκαμψης του 8%) δεν θα υπάρχει. Μέχρι τότε, το πληθωριστικό κύμα θα έχει ήδη κάνει μεγάλη ζημιά στο διαθέσιμο εισόδημα οπότε η όποια παρέμβαση θελήσει να κάνει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι τότε.

Το δημοσιονομικό κόστος των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων, είναι υπολογισμένο από την κυβέρνηση καθώς αντίστοιχο μέτρο προωθήθηκε και τα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, χρειάστηκαν περίπου 160 εκατ. ευρώ για να δοθούν από 250 ευρώ σε περίπου 634.000 συνταξιούχους με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα 7.200 ευρώ ή 14.400 οικογενειακό. Με την διάθεση του ίδιου ποσού και στους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων το ποσό φτάνει πρακτικά κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Άρα, για να ενισχυθούν περί του 800.000 ευπαθείς (χαμηλοσυνταξιούχοι και άτομα με αναπηρία) απαιτούνται τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ για να δοθεί ποσό της τάξεως των 100 ευρώ στον καθένα. Για να προστεθούν και όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό (αρχίζει και δυσκολεύει και τεχνικά ο εντοπισμός τους) απαιτούνται ακόμη 70 εκατ. ευρώ για κάθε 100άρικο ενίσχυσης.

Και αν συμπεριληφθούν και οι άνεργοι, χρειάζονται ακόμη 70 εκατ. ευρώ για κάθε 100άρικο ενίσχυσης δεδομένου ότι χωρίς δουλειά είναι αυτή τη στιγμή περίπου 600.000 άνθρωποι. Συμπέρασμα: Ο χαρακτηρισμός του «ευπαθούς» μπορεί εύκολα να αποδοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους δικαιούχους των αναπηρικών επιδομάτων, στους χαμηλόμισθους και στους άνεργους.

Για να δοθεί ποσό 100 ευρώ σε καθέναν από αυτούς, θα χρειαστούν πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Όλα λοιπόν θα εξαρτηθούν από το πόσα χρήματα θα υπάρχουν στο ταμείο. 

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός θα «κρίνει» το επίδομα ακρίβειας

Στο τραπέζι το επίδομα ακρίβειας: Πότε, πόσο και για ποιους

Γ. Οικονόμου: Εξετάζεται στοχευμένο επίδομα κατά της ακρίβειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News