BUSINESS & FINANCE

Φουντώνει ο πληθωρισμός – Θα είναι πράγματι παροδικός;

Οξύτερο αλλά παροδικό το φαινόμενο, λένε στο οικονομικό επιτελείο

Φουντώνει ο πληθωρισμός – Θα είναι πράγματι παροδικός;

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε στάση αναμονής και περιμένει τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, αλλά ένας ακόμη φόβος αναδύεται εντονότερος. Αυτός του πληθωρισμού

Χθες, η Eurostat ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για το Νοέμβριο, εκτιμώντας ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πήχης στην  Ελλάδα θα ανέβει στο 4,3% τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο.

Στις 10 Δεκεμβρίου  ανακοινώνονται τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το δείκτη τιμών καταναλωτή (εθνικός δείκτης πληθωρισμού)  και οι αριθμοί αναμένεται να  είναι μεγαλύτεροι, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να εκτιμάται πως θα κινηθεί πέριξ του 4,7% όταν τον Οκτώβριο ήταν στο 3,4%. 

Οξύτερο αλλά παροδικό το φαινόμενο, λένε και στο οικονομικό επιτελείο, υιοθετώντας τη στάση της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να επαναξιολογήσει τις προβλέψεις της στις 16 του μήνα. Διαφορετική είναι πλέον όμως  η άποψη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τον πληθωρισμού, καθώς ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, ανέφερε χθες πως  ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να κινηθεί υψηλότερα έχει αυξηθεί, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός».

Η κυβέρνηση, πάντως, μέχρι τώρα κινείται  σε δύο άξονες για την ανάσχεση της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια. 

Στην πρώτη κατεύθυνση υπάρχουν οι φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,5%. 

Στον δεύτερο άξονα υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν τώρα να χτίσουν ένα επιπλέον τείχος έναντι του πληθωρισμού. Ήδη έχουν διατεθεί 1,1 δισ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα το κονδύλι μοιράζεται σε:

1) 523 εκατ. ευρώ  που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών. Υπενθυμίζεται πως για το μήνα Οκτώβριο, η επιδότηση φθάνει τα 18 ευρώ/Mwh και στα 39 ευρώ/Μwh για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

2) 174 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται μέσα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου εφόσον οι δικαιούχοι προβούν στην αίτηση μέσω του mythermansi, ενώ σημειώνεται πως δεν χρειάζεται σε πρώτη φάση κατά την αίτηση να επισυνάψουν τιμολόγια αγοράς. 

3) 338 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έκτακτη ενίσχυση σε 100.000 υγειονομικούς, 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και 173.000 πολίτες ΑΜΕΑ. Για τους υγειονομικούς το επίδομα μπορεί να φθάσει τα 900 ευρώ ενώ για τις άλλες δύο κατηγορίες η έκτακτη ενίσχυση είναι 250 ευρώ.

4) Άλλα 104 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους 230.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς το Δεκέμβριο θα πάρουν διπλό επίδομα. 

«Καίνε» οι τιμές του ρεύματος 

Πάντως, τα νοικοκυριά και κυρίως οι επιχειρήσεις, σφυροκοπούνται από το αυξημένο κόστος στην ενέργεια και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για το μήνα Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 229,55 ευρώ/MWh, όταν τον Οκτώβριο η μέση τιμή ήταν στα 198 ευρώ/MWh.

Για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν περισσότερο τον πήχη, πέριξ του 4%.

Ο κόκκινος χάρτης της Ευρώπης 

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει το τείχος ανοσίας όχι μόνο έναντι στη πανδημία αλλά και στο πληθωρισμό, ο χάρτης με τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει κοκκινίσει. 

Σχεδόν σε όλες τις χώρες ξεπερνά  τα 270 ευρώ η μεγαβατώρα, ως απόρροια και του αυξημένου φυσικού αερίου που έσπασε ξανά το φράγμα των 91 ευρώ/MWh. 

Πρωταθλήτρια η Σερβία  με την τιμή να αγγίζει τα 311 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα η τιμή σπάει όλα τα ρεκόρ  καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι κατά μέσο όρο στα 281,03 ευρω/Mwh, όταν πέρυσι τον Νοέμβριο άγγιζε μόλις τα 53 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση δηλαδή της τάξεως του 453%! 

Σημειώνεται πως η πρόσφατη απόφαση για επιδότηση 39 ευρώ πάρθηκε για τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 220 ευρώ/Mwh. Αυτό σημαίνει πως εάν συνεχιστεί το ράλι με τον ίδιο ρυθμό, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πολύ γρήγορα να αναπροσαρμόσει την επιδοματική της πολιτική ξανά για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωζώνη: Στο 4,9% ο πληθωρισμός – Στο 4,3% στην Ελλάδα 

Γιατί είναι τόσο υψηλός ο πληθωρισμός σήμερα;

Πληθωρισμός: Γιατί δεν ανησυχεί η ΤτΕ – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Πάουελ: Δεν μιλάμε πλέον για προσωρινό πληθωρισμό – Αλλαγή στάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News