Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 11:52
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός θα «κρίνει» το επίδομα ακρίβειας

Χρ. Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός θα «κρίνει» το επίδομα ακρίβειας

Τις πληροφορίες περί εφάπαξ επιδόματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η χορήγησή του θα γίνει πριν το Πάσχα και θα αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους.

Βέβαια, όπως σημείωσε με νόημα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού και την εξέλιξη των εισόδων, ιδίως για τον μήνα Φεβρουάριο.

«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα, τα οποία έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με “δώρο Πάσχα”».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός καθορίστηκε στο 6,2% για τον μήνα Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών (από το 1997).

«Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι παροδικό, αλλά κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση» συνέχισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Εκτίμησε δε, ότι η αποκλιμάκωση του φαινομένου θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αν και το πρόβλημα θα διαρκέσει έως το β’ εξάμηνο του έτους, αν και σε ηπιότερη μορφή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «MR», ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε για άλλη μια φορά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων στήριξης. «Θέλουμε να παρέμβουμε στοχευμένα και να βοηθήσουμε κοινωνικά ευάλωτους».

Για να ληφθεί η όποια απόφαση, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει αρχικά να έχει μια ακριβή εικόνα για τα έσοδα του Φεβρουαρίου. Σε δεύτερη φάση θα αναμένει και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2021, στις 4 Μαρτίου. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα περιμένει να δει και πώς θα καταλήξει η ένταση στην Ουκρανία, καθώς στο απαισιόδοξο σενάριο, η Αθήνα θα πρέπει να έχει παραπάνω εφεδρείες για να μπορέσει να σβήνει τη «φωτιά» των λογαριασμών ρεύματος.

Μέχρι τώρα οι μηνιαίες επιδοτήσεις βγαίνουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να συνδράμει ο κρατικό προϋπολογισμός. Παρόλα αυτά, αν τα πράγματα χειροτερέψουν στο ενεργειακό επίπεδο, θα χρειαστεί να συμβάλλει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Οικονόμου: Εξετάζεται στοχευμένο επίδομα κατά της ακρίβειας

Διπλό «πρέσινγκ» από πληθωρισμό και αγορές στο οικονομικό επιτελείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News