Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 15:32
BUSINESS & FINANCE

Οι 7+1 συμβουλές για να γλιτώσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Οι 7+1 συμβουλές για να γλιτώσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Το κύμα ακρίβειας έχει χτυπήσει και τα σούπερ μάρκετ, με τις τιμές των προϊόντων στα ράφια να έχουν «τσιμπήσει» αρκετά ή τις συσκευασίες να έχουν μικρύνει αισθητά.

Οι καταναλωτές έχουν αρκετές επιλογές για να γλιτώσουν χρήματα στο σούπερ μάρκετ, αλλά θα πρέπει να κάνουν κάποιες αλλαγές στις συνήθειές του και μερικές έξυπνες επιλογές.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μην είναι «βαρύ» το οικονομικό κόστος του καλαθιού του σούπερ μάρκετ.

Κάντε μια λίστα για ψώνια

Όταν είστε στο σούπερ μάρκετ, είναι συνηθισμένο να μπαίνετε στον πειρασμό να πάρετε πράγματα που βρίσκονται σε προσφορά ή έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε παρορμητικές αγορές είναι να έχετε φτιάξει από πριν μια λίστα για τα ψώνια.

Έτσι, θα ξέρετε τι ακριβώς θέλετε και θα πάτε να το πάρετε από το ράφι όπου βρίσκεται. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα λαχταριστά γλυκά ή τις τσίχλες πριν από το ταμείο.

Ψωνίστε από διαφορετικά μαγαζιά

Προσπαθήστε να βρείτε τις καλύτερες προσφορές και να συγκρίνετε τιμες σε διαφορετικά μαγαζιά. Το ένα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να έχει πιο φτηνά τα αυγά, στο άλλο μπορεί να είναι σε προσφορά τα ψάρια.

Επίσης, μην περιοριστείτε μόνο στα σούπερ μάρκετ. Δοκιμάστε λαϊκές αγορές, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεαταγορές και ψιλικατζίδικα.

Βρείτε προσφορές

Κάθε εβδομάδα, τα καταστήματα βγάζουν στην τηλεόραση, διαδικτυακά και σε φυλλάδια τις προσφορές που θα έχουν.

Βρείτε αυτές τις προσφορές και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε παραπάνω από όσο χρειάζεστε για να έχετε απόθεμα.

Πάρτε κάρτες πόντων

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν κάρτες πόντων ή κουπόνια που τα μαζεύετε και στο τέλος κερδίζετε κάτι. 

Αν συμπληρώσετε αρκετές αγορές και πόντους, συνήθως έχετε κάποια έκπτωση. Χρησιμοποιήσετε αυτές τις κάρτες, θα γλιτώσετε χρήματα.

Προτιμήστε τις μάρκες του σούπερ μάρκετ

Αρκετά σούπερ μάρκετ έχουν τις δικές τους μάρκες προϊόντων που συνήθως είναι και πιο φτηνές.

Πολλές φορές, μάλιστα, τα προϊόντα αυτά παράγονται από το ίδιο μέρος και απλά αλλάζει το όνομά τους.

Υπολογίζεται ότι αν προτιμήσετε τις μάρκες των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να γλιτώσετε 10% έως και 40% από τον τελικό λογαριασμό.

Προσέξτε τις συσκευασίες

Μια γνωστή τακτική σε εποχές πληθωρισμού είναι αντί να αυξάνεται η τιμή, να μικραίνει η συσκευασία ή να μειώνονται τα τεμάχια κάποιου προϊόντος.

Υπάρχει ένας τρόπος να το αντιμετωπίσετε αυτό: Συγκρίνετε τις τιμές ανά τεμάχιο διαφορετικών προϊόντων και επιλέξτε αυτό που σας συμφέρει περισσότερο.

Αγοράστε κατεψυγμένα κρέατα και λαχανικά

«Το παγωμένο στήθος κοτόπουλου είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αποψυχθεί μια φορά και γλιτώνετε αρκετά χρήματα» αναφέρει ο David D’Arezzo, πρώην επικεφαλής έμπορος της Dollar General και στέλεχος σε αλυσίδες φαρμακείων και σούπερ μάρκετ.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι, επίσης, μια καλή επιλογή καθώς δεν χαλάνε.

Μια άλλη συμβουλή για τα λαχανικά είναι να τα αγοράζετε στην εποχή τους. Όταν τα παίρνετε εκτός εποχής, είναι πιθανό να είναι πιο ακριβά.

Επιλέξτε «άσχημα» προϊόντα

Πολλά σούπερ μάρκετ δεν αγοράζουν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι καλής ποιότητας και δεν ανταποκρίνονται συγκεκριμένα στάνταρ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα ελαφρώς χτυπημένο μήλο δεν τρώγεται ή ότι ένα ληγμένο προϊόν έχει καταστραφεί εντελώς. Κάποιες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κυρίως διαδικτυακά, πωλούν τέτοια προϊόντα με μεγάλη έκπτωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΛΚΑ: Πόσα εξοικονομούν οι καταναλωτές από τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Σούπερ μάρκετ: Πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο – Ελλείψεις σε κωδικούς για ηλεκτρονικές παραγγελίες

Γιατί συρρικνώνονται τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News