Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 12:36
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Μπορεί -και θέλει- να τη βοηθήσει οικονομικά η Κίνα;

Ρωσία: Μπορεί -και θέλει-  να τη βοηθήσει οικονομικά η Κίνα;

Εν μέσω κυρώσεων, δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων και αποχωρήσεων ξένων εταιρειών, η Ρωσία έχει στραφεί στον μοναδικό ίσως ισχυρό σύμμαχο που της έχει απομείνει: την Κίνα.

Σε θεωρητικό επίπεδο, το Πεκίνο θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ τη ρωσική οικονομία.

Εάν η Κίνα αποφασίσει να δεχτεί πληρωμές σε ρούβλια για οτιδήποτε χρειαστεί να αγοράσει η Μόσχα, τότε ουσιαστικά θα ακύρωνε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Είναι άλλο θέμα, όμως, αν συμφέρει τον ασιατικό γίγαντα μια τέτοια κίνηση και αν θα υπήρχαν και αντίποινα. Το ρίσκο θα ήταν το εμπόριό της, δευτερεύουσες κυρώσεις στην κινεζική οικονομία και ένας πόλεμος κυρώσεων με τις ΗΠΑ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως δεν συμφέρει το Πεκίνο να βοηθήσει αυτή τη χρονική στιγμή τη Ρωσία, καθώς η κατάσταση των κινεζικών αγορών είναι αβέβαιη λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της νέας έξαρσης το κορωνοϊού.

Συμμαχία δίχως όρια

Η Κίνα αποτελεί παλιό σύμμαχο της Ρωσίας, με τις δύο χώρες να ανακοινώνουν – πριν την εισβολή στην Ουκρανία – μια στρατηγική συνεργασία «δίχως όρια» για να αντιμετωπίσουν την επιρροή των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο, το οποίο δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη θέση του να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα σε χαμηλές τιμές, όπως ακριβώς έχει κάνει και με το Ιράν. 

Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι περισσότερες εξαγωγές της Ρωσίας πηγαίνουν στην Κίνα. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021, με συνολικά 146,9 δισ. δολάρια. Οι ρωσικές εξαγωγές στην Κίνα έφτασαν τα 79,3 δισ. δολάρια πέρσι, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να αποτελούν το 56% από αυτά τα κέρδη.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει με την πάροδο του χρόνου την Κίνα ως εναλλακτική αγορά για τις εξαγωγές πρώτων υλών της και ως δίαυλο για να βοηθήσει στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Γιατί είναι δύσκολο να επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα

Οι οικονομίες των G7 θα μπορούσαν να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα υποστηρίζει τη Μόσχα. Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομία της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου και είναι σημαντική για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. 

Με λίγα λόγια, επηρεάζει τις διεθνείς αγορές πολύ περισσότερο από τη Ρωσία. Οποιεσδήποτε κυρώσεις στην Κίνα θα επηρέαζαν ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κίνδυνος για το Πεκίνο

Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Κίνα ψάχνει μια μέση λύση μεταξύ της υποστήριξης και μη της Ρωσίας. Θα έχει, δηλαδή, ανοιχτούς τους οικονομικούς διαύλους με τη Μόσχα, αλλά θα μειώσει την έκθεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.

Θα μπορούσε το Πεκίνο να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τη Ρωσία και να κάνει συναλλαγές μαζί της με τα αποθέματά της σε γουάν, τα οποία φτάνουν τα 90 δισ. δολάρια; Ναι. Όμως, αν το Πεκίνο επέτρεπε στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να πουλά περιουσιακά στοιχεία σε γιουάν για δολάρια ή ευρώ, τότε σίγουρα θα αντιμετώπιζε κυρώσεις.

Η Κίνα μπορεί να εξακολουθεί να συναλλάσσεται με ρωσικές εταιρείες σε ρούβλια και γουάν μέσω των ρωσικών τραπεζών που δεν έχουν υποστεί ακόμα κυρώσεις. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι για χρόνια οι δύο χώρες προσπάθησαν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα νομίσματά τους, το μεγαλύτερο μέρος του – συμπεριλαμβανομένου το 88% των ρωσικών εξαγωγών – γίνεται σε δολάρια και ευρώ.

Συνεπώς, η Κίνα θα μπορούσε να ανακουφίσει τη Ρωσία από τον πόνο των κυρώσεων.  Θα αναλάμβανε όμως και όλες τις υποχρεώσεις και τους κινδύνους της ρωσικής οικονομίας στον δικό της ισολογισμό, τη στιγμή που η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται στην πιο αδύναμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Πεκίνο έχει ήδη αποφασίσει να βοηθήσει τη Ρωσία

Κίνα: Το Πεκίνο αρνείται ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια 

Ο πόλεμος γεννά ευκαιρίες για τους τολμηρούς εξ ανατολών

Η Κίνα ήξερε: Ζήτησε από τη Ρωσία να μην επιτεθεί πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News