Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 08:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Πεκίνο έχει ήδη αποφασίσει να βοηθήσει τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Πεκίνο έχει ήδη αποφασίσει να βοηθήσει τη Ρωσία

Η Κίνα έχει ήδη αποφασίσει να παράσχει στη Ρωσία οικονομική και χρηματοοικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ σκέφτεται να στείλει και στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως οπλισμένα drones, ανησυχεί η Ουάσιγκτον. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, είχε συνάντηση διάρκειας επτά ωρών στη Ρώμη με τον Κινέζο ομόλογό του, Yang Jiechi, όπου του επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον της Μόσχας για τη διπλωματία πριν από την  εισβολή στην Ουκρανία ήταν προσποιητό, καθώς και τις ενδείξεις αδυναμίας του ρωσικού στρατού. 

Η αποστολή των ΗΠΑ στη Ρώμη δεν περίμενε ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες θα μπουν σε κάποια διαπραγμάτευση, αλλά αντ΄ αυτού τους προσεγγίζει ως αγγελιοφόρους προς το Πεκίνο. 

«Ήταν μία έντονη συνεδρίαση επτά ωρών, που αντανακλά τη σοβαρότητα της στιγμής καθώς και τη δέσμευσή μας να κρατήσουμε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας», είπε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Guardian. 

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αποχώρησαν από τη συνάντηση απαισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη γνώμη της για τη στήριξη της Μόσχας. 

Ψηλά στα αιτήματα της Ρωσίας προς την Κίνα είναι οπλισμένα drones και άλλος οπλισμός, όμως η μεταφορά όπλων δεν είναι τόσο απλή, καθώς οι δύο χώρες δεν χρησιμοποιούν τα ίδια συστήματα. Μάλιστα σύμφωνα με το CNN, ο ρωσικός στρατός ζητά επίσης και συσκευασμένα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς είναι σαφές ότι η εισβολή έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι περίμενε, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα logistics. 

Επιπλέον, η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως οικονομική και χρηματοοικονομική βοήθεια, καθώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας στα ομόλογά της. Οι δύο πρώτες πληρωμές πρέπει να γίνουν την Τετάρτη, αν και προβλέπεται περίοδος χάριτος 30 ημερών. 

Η Μόσχα δεν έχει πρόσβαση στο σύνολο σχεδόν των 640 δισ. δολαρίων των αποθεματικών της σε χρυσό και ξένα νομίσματα, αλλά διατηρεί μέρος εξ αυτών σε γουάν, άρα το Πεκίνο θα μπορέσει να παράσχει άμεση βοήθεια. 

moneyreview.gr

Financial Times, Washington Post: Η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News