Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 18:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Ρωσίας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες

Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Ρωσίας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες

Εμφανής είναι η αύξηση των αποθεματικών της Μόσχας σε χρυσό και σε ξένο συνάλλαγμα από το 2000, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του ως προέδρου της Ρωσίας. Πρόκειται για το -αυτολεξεί μεταφρασμένο από τα αγγλικά- «πολεμικό σεντούκι» (war chest), που διασφαλίζει εν μέρει την αυτονομία της Ρωσίας σε περιόδους αποσταθεροποίησης.

Συγκεκριμένα το 2018 το πολεμικό αυτό μαξιλάρι ανερχόταν σχεδόν στα 448 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, το ποσό αυτό σε χρυσό και ξένα νομίσματα ανερχόταν περίπου στα 630 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 41% μέσα σε 4 χρόνια.

Όπως μάλιστα σχολίασε επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank, Jörg Krämer, το ποσό αυτό «θα ήταν αρκετό, ώστε να καλύψει όλες τις εισαγωγές για ένα έτος, χωρίς όμως να απαιτείται από τη Ρωσία να εξάγει κανένα προϊόν».

Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Ρωσίας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες-1

*Γράφημα: GZERO

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων

Βέβαια, από την εισβολή της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, οι κυρώσεις της Δύσης έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση της Ρωσίας στα αποθεματικά. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε δολάρια, όπως και την πρόσβαση στο ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIF).

Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε το εξής: «Το πρωτοφανές μέτρο που παίρνουμε σήμερα θα περιορίσει σημαντικά την δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει περιουσιακά στοιχεία, ώστε να επιδοτήσει τις αποσταθεροποιητικές τις ενέργειες, ενώ θα στοχεύσει στα κονδύλια από τα οποία εξαρτώνται ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος για να διευκολύνουν την εισβολή τους στην Ουκρανία».

Σημειώνεται πως η διόγκωση των αποθεμάτων σε ξένα νομίσματα και χρυσό φαίνεται να είναι η απάντηση των Ρώσων στις – κατά πολύ μικρότερες – κυρώσεις που επέβαλε η Δύση και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην Guardian: «Όταν πήραμε αυτά τα μέτρα, οι Ρώσοι αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα σεντούκι πολέμου και να αμυνθούν έναντι των μέτρων που θα μπορούσαμε να επιβάλουμε στην περίπτωση που προχωρούσαν σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση στην Ουκρανία ή οπουδήποτε στον κόσμο. Το ξέραμε ότι υπήρχε και γνωρίζαμε ότι τελικά, ένα από τα πράγματα που οφείλαμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις μας θα ήταν αποδοτικές, θα ήταν να κυνηγήσουμε αυτό το πολεμικό σεντούκι».

Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Ρωσίας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες-2

*Γράφημα: statista

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να «παγώσει» 643 δισ. δολάρια του Πούτιν

Ουκρανία: Capital controls μετά τη ρωσική εισβολή

Η ιστορία του Πούτιν με τον αρουραίο και τι μας μαθαίνει για την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News