Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 17:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πόλεμος γεννά ευκαιρίες για τους τολμηρούς εξ ανατολών

Ο πόλεμος γεννά ευκαιρίες για τους τολμηρούς εξ ανατολών

Νέο κύμα εξόδου εταιρειών της Δύσης έχει ξεκινήσει ήδη αυτή την εβδομάδα από τη Ρωσία, δημιουργώντας ευκαιρίες για την Κίνα, η οποία εξετάζει την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου ή την εξαγορά εταιρειών ενέργειας και πρώτων υλών.

Δύο εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου, οι αρμόδιες αρχές του Πεκίνου συζητούν με κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας για επενδύσεις στον κλάδο του αλουμινίου, αλλά και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Bloomberg μάλιστα, στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο απόκτησης μεριδίου στον ενεργειακό κολοσσό της Ρωσίας, Gazprom. Παράλληλα έχουν εκκινήσει συζητήσεις και μεταξύ κινεζικών και ρωσικών αρχών.

Κινητήριος δύναμη για τις επενδύσεις είναι η ανάπτυξη του κλάδου ενέργειας, αλλά και η ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων της Κίνας και όχι η στήριξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί μετά την ρωσική εισβολή.

Συμμετέχει η Κίνα στη «μεγάλη έξοδο»;

Η Ρωσία δεν έχει αποδοκιμάσει επίσημα την ρωσική εισβολή στην Ουρκανία, ενώ μάλιστα δεν την έχει αποκαλέσει «εισβολή». Την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η φιλία της χώρας με την Ρωσια παραμένει «σταθερή σαν πέτρα». Επίσης, σε αντίθεση με πολλές εταιρείες δυτικών συμφερόντων που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, η πλειονότητα των κινεζικών συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στελέχη της Ιαπωνίας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την διείσδυση της Κίνας στην ρωσική οικονομία, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες. «Εάν φύγουμε τώρα, υπάρχουν χώρες σαν την Κίνα, οι οποίες θέλουν απεγνωσμένα LNG. Αυτές οι χώρες θα προμηθευτούν το αέριο σε χαμηλή τιμή. Οφείλουμε να είμαστε πραγματιστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας πολιτικός Hiroshige Seko.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρώπη: Πυρηνική, ρωσικό αέριο, κλιματική αλλαγή

Ενεργειακό κόστος: Τα πρώτα λουκέτα σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις

Η Κίνα ήξερε: Ζήτησε από τη Ρωσία να μην επιτεθεί πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News