Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 15:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Εντολή για περισσότερο άνθρακα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης 

Το 2021 θα κλείσει με ελλείψεις περί των 116 εκατ. τόνων άνθρακα στην Κίνα

Κίνα: Εντολή για περισσότερο άνθρακα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης 

Με μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις των τελευταίων χρόνων βρίσκεται αντιμέτωπη η Κίνα, μια κρίση που έχει προκαλέσει διακοπές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, επηρεάζοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας παράλληλα. 

Η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την κυβέρνηση της χώρας και στο πλαίσιο αυτό το Πεκίνο αποφάσισε να δώσει εντολή στις δύο επαρχίες με τη μεγαλύτερη εξόρυξη άνθρακα στην Κίνα, να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα περισσότερο από 160 εκατ. τόνους. 

Η κίνηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει τον ρυπογόνο άνθρακα προς χάρη πιο καθαρών πηγών ενέργειας, ωστόσο με τα προβλήματα στην παροχή ρεύματος να διογκώνονται και τις τιμές του στα ύψη, το Πεκίνο προχώρησε σε αλλαγή «πλεύσης».

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο επίσημο κυβερνητικό έγγραφο το οποίο τέθηκε υπόψη του, η επαρχία Σανξί έδωσε εντολή στα 98 ορυχεία άνθρακα της περιοχής να μεγαλώσουν την ετήσια παραγωγική τους δυναμικότητα κατά 55,3 εκατ. τόνους για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Επίσης σε 51 ορυχεία τα οποία είχαν πιάσει τους στόχους για το 2021, θα επιτρέψει να συνεχίσουν να λειτουργούν το δ΄ τρίμηνο και να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα κατά 8 εκατ. τόνων.

Στην επαρχία Εσωτερική Μογγολία -την περιοχή με τη δεύτερη μεγαλύτερη εξόρυξη άνθρακα, οι αρχές ενέργειας έδωσαν εντολή στα 72 ορυχεία που δραστηριοποιούνται εκεί να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα αμέσως. Το σύνολο της δυναμικότητας των ορυχείων φθάνει τους 178,45 εκατ. τόνους και οι αρχές έχουν ζητήσει να αυξηθεί κατά 98,35 εκατ. τόνους. Η συγκεκριμένη επαρχία εξόρυξε πέρυσι περί του 1 δισ. τόνων άνθρακα, που αναλογεί στο ένα τέταρτο της συνολικής εξόρυξης της Κίνας. 

Το δημοσίευμα του Reuters, εντούτοις δεν βοήθησε τα futures άνθρακα στην αγορά της Κίνας, τα οποία υποχωρούσαν μέχρι και 6% σήμερα Παρασκευή. 

Ωστόσο και παρά την αύξηση αυτή της παραγωγικής δυναμικότητας, το 2021 θα κλείσει με ελλείψεις περί των 116 εκατ. τόνων άνθρακα στην Κίνα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Guosheng Securities.

Στην ασιατική χώρα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο για κάθε μήνα η εξόρυξη ήταν μικρότερη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα στην επαρχία Σανξί 27 ορυχεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες νωρίτερα. 

Με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει στην Κίνα, η μεταστροφή του Πεκίνου για περισσότερο άνθρακα, θέτει στο περιθώριο τα σχέδια για πιο καθαρές μορφές ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News