Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 15:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχίες για το ρωσοουκρανικό: Εκτροπή φορτίων LNG προς την Ευρώπη

Ανησυχίες για το ρωσοουκρανικό: Εκτροπή φορτίων LNG προς την Ευρώπη

Στην Ευρώπη θα παραδοθεί ένα μέρος των φορτίων LNG που προοριζόταν προς την Ιαπωνία, με φόντο την ανησυχία για την αναταραχή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Δεξαμενόπλοια, που αρχικά προορίζονταν στην Ιαπωνία, ήδη κατευθύνονται προς την Ευρώπη και αναμένεται να φθάσουν εντός του Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα.

Ο υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τις ποσότητες που θα προσφερθούν και θα πωληθούν στην Ευρώπη σε τιμές αγοράς. Υπογράμμισε όμως ότι ο όγκος των φορτίων που θα καταλήξουν στη Γηραιά Ήπειρο θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της Ιαπωνίας, δηλαδή προτεραιότητα είναι να πληρούνται οι ανάγκες της χώρας σε LNG.

H Ιαπωνία είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG στον κόσμο, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την διασφάλιση της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τη λειτουργία των εργοστασίων και για τη θέρμανση το χειμώνα.

Ωστόσο, η χώρα δυσκολεύεται αυτή τη στιγμή να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες, ενώ παράλληλα η ζήτηση στη χώρα δέχεται πιέσεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ο Χαγκιούντα αναφέρθηκε στη «δύσκολη» ενεργειακή κατάσταση της Ιαπωνίας αυτή τη στιγμή, εξηγώντας ότι το Τόκιο θέλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της Ευρώπης στα αποθέματα LNG.

Το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλεί ανησυχίες για αναστολή των παραδόσεων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς ενδέχεται να επιβληθούν αντίποινα από χώρες της Δύσης εναντίον της Μόσχας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό δεν θεωρείται το πλέον πιθανό από τους αναλυτές του ενεργειακού κλάδου.

moneyreview.gr με πληρφορορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Στα 39 ευρώ η επιδότηση του ρεύματος για τον Φεβρουάριο

Ρωσία: Από κοίτασμα σε καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων η προμήθεια φυσικού αερίου της Κίνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News