Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 8ετίας η κερδοφορία της BP

Χάρη στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου

Σε υψηλό 8ετίας η κερδοφορία της BP

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας εκτινάχθηκαν τα κέρδη της BP Plc για το δ’ τρίμηνο του 2021, χάρη στη δυναμική ανάκαμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ενεργειακού κολοσσού αυξήθηκαν στα 4,07 δισ. δολάρια έναντι μόλις 115 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Την ίδια ώρα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές καθορίστηκαν σε 6,12 δισ. δολάρια από 2,27 δισ. δολάρια πέρυσι. 

Η αισθητή ανάκαμψη της κερδοφορίας οφείλεται, όπως προαναφέρθηκε, στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου – φυσικού αερίου. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή του πρώτου κυμαίνεται στα 90 δολάρια και η τιμή του δεύτερου στα 4,2 δολάρια. 

Δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχη βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη και των υπόλοιπων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, όπως της Exxon Mobil, της Chevron και της Shell. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση των λεγόμενων «Big Oil» έχουν επιλέξει να επιστρέφουν αρκετά χρήματα στους επενδυτές, σε μια προσπάθεια να τους «καλοπιάσουν» για τις αισθητές απώλειες της πανδημικής περιόδου.  

Ενδεικτικά, η BP ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό μέγεθος του προγράμματος στα 6 δισ. δολάρια για το 2021. 

«Εάν οι τιμές του πετρελαίου κινηθούν υψηλότερα, υπάρχει η ευκαιρία για περαιτέρω αύξηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών» σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής εταιρείας, Bernard Looney. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Shell: Αλλάζει το όνομά της και φεύγει από την Ολλανδία

Shell: Σε υψηλό 7 ετών τα κέρδη – «Σωσίβιο» από τις τιμές πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News