Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 16:04
BUSINESS & FINANCE

Ο χρυσός και πάλι… λάμπει – Κέρδη ρεκόρ για τη 10ετία

Ο χρυσός και πάλι… λάμπει – Κέρδη ρεκόρ για τη 10ετία

Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα η τιμή του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, μια εξέλιξη η οποία συνδέεται άρρηκτα με τις δεσμεύσεις της Federal Reserve για την στήριξη της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, ενδεικτικά, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,7%, με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στα 1.891 δολάρια ανά ουγγιά.

Χθες το βράδυ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς assets έως ότου υπάρξει «ουσιαστική πρόοδος» στην απασχόληση και τον πληθωρισμό. 

Παράλληλα, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εκτίμησε ότι η πιθανότητα για ένα δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης είναι «πολύ, πολύ ισχυρή». 

Οι δηλώσεις αυτές, προκάλεσαν την αποχώρηση των επενδυτών από το δολάριο, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη ενίσχυση της τιμής του χρυσού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλια του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να αποχαιρετίσουν το 2020 με τα υψηλότερα ετήσια κέρδη της τελευταίας 10ετίας. Ο λόγος είναι διττός: 

  • Αφενός η πανδημία του κορωνοϊού και η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή «καταφύγια», όπως ο χρυσός. 
  • Αφετέρου οι δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών για διατήρηση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και το 2021. 

«Είναι σαφές ότι οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, όσο η Federal Reserve δεν βιάζεται (σ.σ. να αποσύρει τα νομισματικά μέτρα)» δηλώνει ο Νάεμ Άσλαμ, επικεφαλής αναλυτής της Ava Trade.

Από τις αρχές του 2020, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 24%, ενώ τον Αύγουστο τα συμβόλαια είχαν φθάσει έως και την τιμή των 2.075 δολαρίων ανά ουγγιά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News