Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 11:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ύψη-ρεκόρ ο δανεισμός της «φειδωλής» Γερμανίας το 2021

Σε ύψη-ρεκόρ ο δανεισμός της «φειδωλής» Γερμανίας το 2021

Σε επίπεδα-ρεκόρ προβλέπεται να ανέλθει το 2021 το χρέος που θα εκδώσει η Γερμανία, με την κυβέρνηση του Βερολίνου να θυσιάζει στον «βωμό» των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης τον «χρυσό κανόνα» του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Οι γερμανικές αρχές σχεδιάζουν να αντλήσουν στη διάρκεια του 2021 έως και 471 δισ. ευρώ(576 δισ. δολάρια) με την έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων, ποσό που υπερβαίνει το φετινό ρεκόρ των 407 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης.

Σε ύψη-ρεκόρ ο δανεισμός της «φειδωλής» Γερμανίας το 2021-1

«Τα υψηλά επίπεδα ομολογιακών εκδόσεων έρχονται ως συνέπεια της πανδημίας της νόσου Covid-19», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της. Η έκδοση χρέους περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση δύο ειδικών οχημάτων -του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης και του Ταμείου Σταθεροποίησης Χρηματοοικονομικών Αγορών, τα οποία είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης του 2008.

Η γερμανική υπηρεσία σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά και την έκδοση ενός νέου 30ετούς ομολόγου. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας θα υπερβούν τα ομοσπονδιακά έσοδα, εκτοξεύοντας το χρέος στα 180 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη γερμανική Βουλή. Η κυβέρνηση του Βερολίνου ευελπιστεί στην υποχώρηση της πανδημίας και την επαναφορά του «φρένου» στο χρέος το 2022, έπειτα από αναστολή δύο ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News