Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 21:20
ΗΠΑ

Λίγο πιο αισιόδοξη η Fed για την αμερικανική οικονομία

Λίγο πιο αισιόδοξη η Fed για την αμερικανική οικονομία

Tη ισχυρή δέσμευση ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων της έως ότου η ανάκαμψη παρουσιάσει σημαντική πρόοδο επανέλαβε η Φέντεραλ Ριζέρβ με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις των διαμορφωτών πολιτικής της βελτιώθηκαν μετά την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού. 

«Οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως ότου παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος ως προς το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed. H κεντρική τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 4,2% το επόμενο έτος από 4%, ενώ αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή της για την ανεργία στο 5% από 5,5%. 

Με τις προοπτικές να βελτιώνονται, η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν άλλαξε ούτε καν το ρυθμό ή τη μορφή των αγορών ενεργητικού της, μία κίνηση που περίμεναν πολλοί αναλυτές ως μία ένδειξη ακόμη πιο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες έως ότου το εμβόλιο αρχίσει να κάνει αισθητό τον αντίκτυπό του στην ανάκαμψη της οικονομίας. 

Ωστόσο, η μοναδική αλλαγή λεκτικής έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά συνδέει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων και τιτλοποιημένων χρεογράφων με εγγύηση του δημοσίου ύψους 120 δισ.δολαρίων με μία σειρά από οικονομικούς όρους. Προηγουμένως, είχε δεσμευθεί να κάνει αυτές τις αγορές μόνο για τους «επόμενους μήνες» χωρίς μία σταθερή κατευθυντήρια γραμμή για το πότε μπορεί να σταματήσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. 

Η Φέντεραλ Ριζέρ ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει τις γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων της με εννέα άλλες κεντρικές τράπεζες έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, παρατείνοντας ένα πρόγραμμα που έθεσε σε ισχύ στις αρχές της πανδημίας για να διευκολύνει τη ροή ρευστότητας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. 

Δηλώσεις Πάουελ

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεσμεύθηκε ότι η νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική, θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στην οικονομία, η βελτίωση της οποίας τους τελευταίους μήνες έχει τώρα μετριαστεί. Οπως χαρακτηριστικά είπε, η αύξηση του ισολογισμού της Φέντεραλ Ριζέρβ θα διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική. 

Διαμήνυσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στα εκατομμύρια Αμερικανών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός αγοράς εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι με τις προοπτικές αβέβαιες, καθώς η περαιτέρω πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την έκβαση της πανδημίας. Χαρακτήρισε πολύ θετική είδηση τα εμβόλια, όπως επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη νέα κατευθύντρια γραμμή της Fed «ισχυρό μήνυμα» και είπε ότι υπάρχει η ευελιξία για ακόμη πιο υποστηρικτική πολιτική εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα εμβόλια θα αρχίσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία από τα τέλη του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου του 2021 με πιο αισθητή την ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι έως τα μέσα ή τα τέλη του επόμενου έτους θα έχει επιτευχθεί μία «ανοσία της αγέλης». 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, τόνισε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αυξηθεί και να φθάσει κοντά στο στόχο του 2% της Fed, υπογραμμίζοντας τις αποπληθωριστικές τάσεις που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οσο για τις αγορές, δήλωσε ικανοποιημένος που δείχνουν να «πιστεύουν» στην πολιτική της Fed. 

Πηγή: Reuters
       

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News