Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 21:08
HΠΑ

Τέσσερα σημεία που πρέπει να προσέξει η Fed

Τέσσερα σημεία που πρέπει να προσέξει η Fed

Ενώ οι προοπτικές για το 2021 έχουν βελτιωθεί χάρη στα εμβόλια κατά του Covid-19, η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ. Αυτό έχει δημιουργήσει δίλημμα για τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ και τους υπόλοιπους αξιωματούχους, που επανειλημμένως έχουν δηλώσει έτοιμοι να προβούν σε περισσότερα μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των αγορών ενεργητικού, εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο. Είναι, όμως η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές;
Καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία του έτους, διήμερη συνεδρίαση της Fed, υπάρχουν τέσσερα σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής:

Περισσότερες αγορές ομολόγων

Από τον Ιούνιο, η Fed αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους 120 δισ.δολαρίων μηνιαίως – 80 δισ.δολάρια σε κρατικά ομόλογα και 40 δισ.δολάρια σε τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια – με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει αυτή την πολιτική «τους επόμενους μήνες». Αύριο, οπότε και ολοκληρώνεται η συνεδρίαση, η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να σημαδοτήσει αλλαγή στη λεκτική της, επεκτείνοντας το χρονικό πλαίσιο των αγορών και συνδέοντάς τα με ορισμένα οικονομικά μεγέθη. Ωστσόσο, ασκούνται έντονες πιέσεις από επενδυτές και οικονομολόγους να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Με δεδομένο δε, την αύξηση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων και το νέο «κύμα» ομολογιακών εκδόσεων μακροπρόθεσμου ορίζοντα απο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Fed ενδεχομένως να δώσει βάρος στις αγορές ομολόγων πιο μακρινού ορίζοντα. Εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν κάνει αυτή την αλλαγή, ορισμένοι εκφράζουν ανησυχία ότι το κόστος δανεισμού θα αρχίσει να αυξάνεται για τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε μία περίοδο που η οικονομική ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα αργή και αναιμική. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν άκρως υποστηρικτικές και συνεπώς δεν είναι απαραίτητη αυτή η αλλαγή. Μία πιο ακραία, αλλά λιγότερο πιθανή επιλογή, θα ήταν για τη Fed να αυξήσει το μέγεθος των αγορών ενεργητικού της.

Εμβόλια και αύξηση αποδόσεων

Οι τελευταίες προβλέψεις της Fed έκαναν λόγο για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας 3,7% εφέτος και ανάκαμψη 4% το επόμενο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,5% έως τα τέλη του 2021. Η κυκλοφορία των εμβολίων σημαίνει ότι η Fed θα βελτιώσει κατά πολύ τις προβλέψεις της για την οικονομία, αν και για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ίσως οι προβλέψεις να μην είναι τόσο ευνοϊκές όσο αναμένεται λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας. Εάν η Fed «δει» τις μακροοικονομικές συνθήκες να βελτιώνονται το επόμενο έτος, τότε αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους αξιωματούχους να προβλέψουν επιτοκιακές αυξήσεις σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που είχαν προβλέψει πριν από δύο μήνες, παρότι οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι θα γίνει μία τέτοια κίνηση πριν από τα τέλη του 2023.

Συνέχιση των πιστωτικών γραμμών

Η αυριανή συνεδρίαση της Fed είναι η πρώτη μετά τη σύγκρουση ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών για το μέλλον των έκτακτων χρηματοδοτήσεων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν ζήτησε από τη Fed να επιστρέψει τα κονδύλια τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των έκτακτων προγραμμάτων που λήγουν στο τέλος του μηνός. Ο Πάουελ έχει ήδη σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να παραμείνουν σε ισχύ τα πιστωτικά αυτά προγράμμματα, ειδικά μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι πιστωτικές αυτές γραμμές θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ από τις αρχές του 2021 καθώς ο Μνούτσιν θα παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Νέα μέτρα στήριξης από το Κογκρέσο

Ενδεχομένως, ο Πάουελ να έχει κουραστεί στο να πείσει τους Γερουσιαστές του Κογκρέσου για την ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, ειδικά αφότου οι προσπάθειές του έχουν πέσει μέχρι τώρα στο κενό. Ομως, η αυριανή συνεδρίαση θα αποτελέσει γι΄αυτόν την καλύτερη ευκαιρία να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους μόνο οι κυβερνητικές δαπάνες μπορούν να προωθήσουν την ανάκαμψη και να «γιατρέψουν» την οικονομία. Οι πιέσεις του Πάουελ ενδεχομένως να βοηθήσουν τους Γερουσιαστές να εγκρίνουν το πολυπόθητο πακέτο νέων μέτρων που εκτιμάται μεταξύ 748 και 908  δισ.δολαρίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News