Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 19:15
BUSINESS & FINANCE

Τι συμβαίνει με την αμερικανική οικονομία;

Τι συμβαίνει με την αμερικανική οικονομία;

Οι ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η οικονομική δραστηριότητα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, φαίνεται ότι έχει επιβραδυνθεί, ενώ την ίδια ώρα η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 300.000, ενώ τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε τριψήφια επίπεδα, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες πολιτείες να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, στερώντας μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής των ΗΠΑ.

Στο αρνητικό κλίμα ήρθαν να προστεθούν και τα σημερινά στοιχεία της Markit για τον κλάδο των υπηρεσιών, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να υποχωρεί στις 55,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 58,4 μονάδες τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, κάτι το οποίο προμηνύει την επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου.  Εξίσου απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για τη μεταποίηση, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να υποχωρεί στις 56,5 μονάδες από 56,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

Πώς εξηγείται η καθίζηση των υπηρεσιών

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων εδράζεται στις κατ’ ιδίαν επαφές, πλήττονται -και πάλι- περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού.

Οι τοπικές κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα μέτρα, περιορίζοντας τις κοινωνικές επαφές, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τον αριθμό των πελατών, οι οποίοι επιτρέπεται να βρίσκονται στο εσωτερικό ενός καταστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων παρουσίασε τον Νοέμβριο τη μεγαλύτετη πτώση των τελευταίων επτά μηνών, δηλαδή από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αντίστοιχη μείωση κατεγράφη και σ’ άλλους κλάδους, όπως αυτός της διασκέδασης.

Λιγότερο αρνητική είναι η εικόνα στη μεταποίηση, καθώς οι βιομηχανίες φαίνεται ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία. Κι αυτό, διότι μπορούν να λάβουν αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας του εργασιακού περιβάλλοντος και διότι δεν απαιτείται κατ’ ιδίαν επαφή με τους πελάτες. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα επιφέρει νέο χτύπημα στην αμερικανική οικονομία, το οποίο όμως δεν συγκρίνεται με το εύρος και την οξύτητα της ύφεσης του β’ τριμήνου (-31%). 

Οι επόμενοι μήνες

Το πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά στο «σώμα» της οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα περιοριστεί η πανδημία και επομένως, πόσο γρήγορα θα επιδράσουν οι εμβολιασμοί.

Όμως, κατά γενική ομολογία, οι επόμενοι δύο μήνες δεν προμηνύονται οι καλύτεροι δυνατοί. 

«Ενώ οι εμβολιασμοί διώχνουν ορισμένα σύννεφα, η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζει να επισκιάζει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές» επισημαίνει ο Κρις Γουλίαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Άλλωστε, κατά τον ίδιο, η ανάφλεξη της διασποράς του ιού θεωρείται η «νούμερο 1» αιτία για την επιβράδυνση των προσλήψεων στην αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες έχουν καταστεί αρκετά πιο επιφυλακτικοί, όσον αφορά τις προοπτικές των επόμενων μηνών.

Γ.Χ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News