Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 12:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O τομέας υπηρεσιών «βαρίδι» για την οικονομία της Ευρωζώνης

O τομέας υπηρεσιών «βαρίδι» για την οικονομία της Ευρωζώνης

Επιδόσεις καλύτερες των προσδοκιών εμφανίζει αυτό το μήνα η οικονομία της Ευρωζώνης, αν και η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε σε ύφεση, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε στην επαναφορά του lockdown σε αρκετές χώρες της Ζώνης του Ευρώ.

Η δραστηριότητα στα ευρωπαϊκά εργοστάσια και η αύξηση των εξαγωγών καταδεικνύει ότι η μεταποίηση μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, την ώρα που ο τομέας υπηρεσιών συνεχίζει να «λυγίζει» υπό το βάρος των κλειστών επιχειρήσεων εστίασης και λιανικής, εν μέσω των αυστηρότερων μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τη δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες -που αποτελεί βαρόμετρο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης- ανέκαμψε στο 49,8 τον Δεκέμβριο από 45,3 του Νοεμβρίου, παραμένοντας όμως κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πολύ μικρότερη άνοδο στο 45,8.

«Η ανάκαμψη του σύνθετου ΡΜΙ αντικατοπτρίζει τη μερική άρση των περιορισμών στη Γαλλία, ενώ αναπτερώνει τις ελπίδες για τις οικονομικές προοπτικές της Ζωνης του Ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, με μικρότερη του αναμενομένου επιβράδυνση», επισημαίνει η Τζέσικα Χιντς, στρατηγική αναλύτρια στην Capital Economics.

«Από την άλλη πλευρά, τα αυστηρότερα μέτρα που επιβάλλονται στη Γερμανία καταδεικνύουν ότι η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών θα παραμείνει αδύναμη, βάζοντας φρένο στην οικονομική ανάκαμψη», προσθέτει.

Για μία ακόμη φορά, η γερμανική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική στις προκλήσεις, με επιτάχυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας και μερική ανάκαμψη του κλάδου υπηρεσιών. Αιφνίδια θετικές και οι επιδόσεις της Γαλλίας, με επιστροφή στην ανάκαμψη για τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών. Όμως η εφαρμογή καθολικού lockdown στη Γερμανία από σήμερα και το γεγονός ότι στη Γαλλία παραμένουν κλειστά εστιατόρια, καφέ και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θολώνουν το τοπίο για τις προοπτικές του τετάρτου τριμήνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News