Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 17:13
BUSINESS & FINANCE

Φον ντερ Λάιεν: Τέταρτος γύρος κυρώσεων κατά Ρωσίας

Σφίγγει ακόμα περισσότερο ο κλοιός γύρω από τη Ρωσία

Φον ντερ Λάιεν: Τέταρτος γύρος κυρώσεων κατά Ρωσίας

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα παρουσιαστούν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, στα τέλη Μαρτίου θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για να περιοριστεί το φαινόμενο «τσουνάμι» που παρατηρείται με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου να παρασέρνουν αυτές του ηλεκτρισμού.

«Εκτός από τη ρύθμιση των τιμών και τις κρατικές ενισχύσεις, δίνεται στα κράτη μέλη η επιλογή να φορολογούν τα απροσδόκητα κέρδη από ενεργειακούς ομίλους», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξετάζει τρόπους και προτάσεις για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

Όσον αφορά στη Ρωσία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι έως τα μέσα Μαΐου θα υποβληθεί πρόταση για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα μέχρι το 2027. Όπως είπε, η απεξάρτηση αυτή θα στηριχθεί από τα αποθέματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι δυνατόν να μειωθεί κατά 2/3 η εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας έως το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι το ευρωπαϊκό Green Deal είναι το απαραίτητο εργαλείο για να μπει ένα τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Θα παρουσιαστούν, μάλιστα, προτάσεις για τον καλύτερο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για να υποστηρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα την πράσινη μετάβαση.

Προανήγγειλε ακόμη την επιβολή ενός τέταρτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Χρειάζεται έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα, αναφέροντας ότι θα γίνει μια εκτίμηση για τα κενά της ευρωπαϊκής άμυνας και θα παρουσιαστεί μια αμυντική στρατηγική έως τα μέσα Μαΐου.

Τέλος, για την Ουκρανία ανέφερε ότι άνοιξε ο δρόμος για την ένταξή της στο μπλοκ των 27 και πως οι Ουκρανοί «είναι ένας ευρωπαϊκός λαός».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σολτς: Ανοικτή η Γερμανία στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Μακρόν: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

E.E.: «Όχι» στη fast-track ένταξη της Ουκρανίας – Σήμερα στο τραπέζι το ευρωομόλογο

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News