Business & Finance Πέμπτη 24/06/2021, 16:38
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η Ευρώπη σταματά την εισαγωγή ποτάσας αξίας 2,4 δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο των κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ

Γιατί η Ευρώπη σταματά την εισαγωγή ποτάσας αξίας 2,4 δισ. ευρώ

Εμπάργκο στην εισαγωγή μιας σειράς προϊόντων από τη Λευκορωσία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ, μετά την κρατική «αεροπειρατεία» στο αεροσκάφος της Ryanair και τη σύλληψη του αντικυβερνητικού δημοσιογράφου Ρoμάν Πρoτασέβιτς.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα πλήττουν την οικονομική «καρδιά» της πρώην σοβιετικής χώρας, καθώς εστιάζουν στα πετρελαϊκά προϊόντα, τον καπνό και την ποτάσα. Δηλαδή τις βασικές πηγές εισροής ξένου συναλλάγματος.

Ειδικά η καυστική ποτάσα, η οποία χρησιμοποιείται στα σαπούνια, συνιστά «πλούσια» πηγή εισόδων για το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς η κρατική Belaruskali ελέγχει το 20% της παγκόσμιας αγοράς, καλύπτοντας παράλληλα το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης.

Μόνο πέρυσι, ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ποτάσας από τη Λευκορωσία άγγιξαν το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα της Ε.Ε. προβλέπουν, επίσης, περιορισμούς στις εισαγωγές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καθώς και τεχνολογικών αγαθών, τα οποία προορίζονται για στρατιωτική χρήση.

Ταυτόχρονα, η Λευκορωσία θα έχει περιορισμένη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αναστέλλει επ’ αόριστον όσες εκταμιεύσεις σχετίζονται με δημόσια έργα.

Αντίστοιχου εύρους και ύφους κυρώσεις έχουν επιβάλει στον Μινσκ τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News