Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 08:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: «Όχι» στη fast-track ένταξη της Ουκρανίας – Σήμερα στο τραπέζι το ευρωομόλογο

E.E.: «Όχι» στη fast-track ένταξη της Ουκρανίας – Σήμερα στο τραπέζι το ευρωομόλογο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως αρνήθηκαν την έκκληση του Κιέβου για γρήγορη ένταξη στην ένωση και εμφανίστηκαν διχασμένοι για την έκταση που θα πρέπει να λάβουν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας. Στη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, η προσοχή θα στραφεί περισσότερο στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και στην ανάγκη για ένα επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη. 

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών θα ενημερωθούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μόλις χθες ανακοίνωσε την επιτάχυνση του τέλους της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς φαίνεται ότι η Φρανκφούρτη ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό από ό,τι για το πλήγμα στις οικονομίες από τον πόλεμο. 

«Κανείς δεν μπορεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε ένα βράδυ», είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας,  Αντρέι Πλέκνοβιτς, καθώς οι συνομιλίες των ηγετών ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. 

Ο πρόεδρος των ηγετών, Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Την ίδια ώρα, όμως, και άλλοι ηγέτες τάχθηκαν κατά της εσπευσμένης ένταξης που ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει διαδικασία fast-track», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει την εμβάθυνση των δεσμών με το Κίεβο. «Μπορούμε να ανοίξουμε τη διαδικασία ένταξης με μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο; Δεν νομίζω. Μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα και να πούμε «ποτέ»; Δεν θα ήταν δίκαιο. Μπορούμε να ξεχάσουμε σημεία ισορροπίας στην περιοχή αυτή; Ας είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

Η ένταξη στην Ε.Ε.  είναι μία διαδικασία που συνήθως απαιτεί χρόνια και την εκπλήρωση αυστηρών κριτηρίων, από την οικονομική σταθερότητα έως την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν για αυστηρότερες κυρώσεις που θα πλήξουν την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας, ακόμα και εάν αυτό έχει επιπτώσεις για τις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. «Πρέπει να κινηθούμε πολύ μακρύτερα και πολύ γρηγορότερα», είπε ο Λετονός πρωθυπουργός, καθώς τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ως μέσου πίεσης για να έρθει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διαπραγματευτικό τραπέζι. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν σχολίασε σχετικά, παρότι η Γερμανία έχει ταχθεί κατά της πλήρους απαγόρευσης.  Η Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσική ενέργεια έως το 2027, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Σήμερα, στο τραπέζι θα τεθεί το ζήτημα του κοινού ομολόγου για τη χρηματοδότηση των τομέων της ενέργειας και της άμυνας, υπέρ του οποίου τάσσεται η Γαλλία, με την Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες να διαφωνούν. 

Διαβάστε επίσης: 

Σύνοδος Κορυφής: Εκεί…που πέντε χρόνια πριν ο Μακρόν υποδεχόταν τον Πούτιν

Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» σε κοινό ομόλογο λέει το προσχέδιο – Έχουν μείνει πολλά χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Καίει» ο πληθωρισμός: Αναζητούνται λύσεις από την Αθήνα έως τη Φρανκφούρτη και τις Βερσαλλίες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News