Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 14:22
BUSINESS & FINANCE

Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» σε κοινό ομόλογο λέει το προσχέδιο – Έχουν μείνει πολλά χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» σε κοινό ομόλογο λέει το προσχέδιο  – Έχουν μείνει πολλά χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Όχι» σε νέα κοινή ομολογιακή έκδοση λέει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο επικαλείται το Reuters. 

Οι ηγέτες θα προετοιμάσουν αύριο το έδαφος για την αντιμετώπιση των έκτακτων αμυντικών και άλλων δαπανών που προκύπτουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ θα  μιλήσουν επίσης για την υποψηφιότητα του Κιέβου για ένταξη στην Ε.Ε. και τη μείωση της εξάρτησης των χωρών μελών από τους ξένους προμηθευτές σε ενέργεια, μικροτσίπ και τρόφιμα. 

«Οι εθνικές δημοσιονομικές μας πολιτικές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντανακλούν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων. 

«Θα επιδιώξουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε χώρα-μέλος,  συμπεριλαμβανομένης της παροχής κινήτρων για επενδύσεις οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη και συμβάλλουν στους στόχους μας για το 2030». 

Κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, επιθυμούν την κοινή έκδοση ομολόγων για να περιοριστεί το πλήγμα από τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια καθώς και από τις κυρώσεις. Όμως, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά χρήματα που έχουν απομείνει στο ύψους 800 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μόνο 74 δισ. Ευρώ από τα συνολικά κονδύλια έχουν εκταμιευτεί μέχρι στιγμής. «Έχουμε άλλα εργαλεία (από την κοινή έκδοση ομολόγου), ας τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα», λέει αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters. 

Το κείμενο των συμπερασμάτων δείχνει ότι οι ηγέτες θέλουν να βρουν χρήματα για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους μοχλεύοντας τα δημόσια κονδύλια ώστε να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και να κάνουν ευκολότερα τα καινοτόμα projects. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κυβέρνηση: Η Σύνοδος Κορυφής και η ΕΚΤ θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις

BofA: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από το νέο σχέδιο της Ε.Ε. για κοινές ομολογιακές εκδόσεις

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

BofA: Ευρωπαϊκό «μαξιλάρι» θα καλύψει το μισό οικονομικό σοκ του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News