Business & Finance Κυριακή 20/02/2022, 07:45
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

To πείραμα της Καλιφόρνια: Παράγει φυσικό αέριο από κοπριά αγελάδων

To πείραμα της Καλιφόρνια: Παράγει φυσικό αέριο από κοπριά αγελάδων

Η Clean Energy Fuels, σημαντικός διανομέας φυσικού αερίου που παράγεται από απόβλητα, βρήκε έναν τρόπο να αυξήσει τα κέρδη της κατά εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη.

Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να αλλάξει το κύριο βιοκαύσιμο που προμηθεύει σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτηγά στην Καλιφόρνια – επί του παρόντος ένα είδος φυσικού αερίου που παράγεται από εκπομπές μεθανίου από τα σκουπίδια – σε ένα χημικά πανομοιότυπο αέριο που παράγεται από την κοπριά των αγελάδων.

Το σύστημα βαθμολόγησης καθαρών καυσίμων της Καλιφόρνια δίνει στο αέριο από την κοπριά αγελάδων πολύ καλύτερη βαθμολογία – και πολύ υψηλότερες επιδοτήσεις – από το αέριο υγειονομικής ταφής. Έτσι, αυτή η απλή αντικατάσταση θα μπορούσε να αποφέρει στην Clean Energy επιπλέον 70 εκατ. δολάρια σε κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και υποτίμησης έως το 2026, εκτιμά η εταιρεία.

Μαζί με τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς γίγαντες BP και TotalEnergies, η Clean Energy επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή φυσικού αερίου σε γαλακτοκομικές φάρμες για να «αρμέξει» αυτό το πλεονέκτημα. Μια σειρά από παραγωγούς, χρηματοδότες και εταιρείες που είναι «ευαίσθητες» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τη Chevron έως την Amazon.com, αναζητούν επίσης να αγοράσουν ή να παράγουν το καύσιμο.

«Είναι σαν μαγικό», δήλωσε ο Andrew Littlefair, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Clean Energy, σχετικά με την προβλεπόμενη αύξηση των κερδών.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ανανεώσιμο φυσικό αέριο από τις αγελάδες ή τις γαλακτοκομικές μονάδες, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, καταδεικνύει πώς τα κίνητρα μπορούν να ωθήσουν τη δράση για την αντιμετώπιση των εκπομπών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το αέριο, το οποίο είναι εναλλάξιμο με το συμβατικό φυσικό αέριο και μπορεί να αντικαταστήσει πιο βρώμικα καύσιμα όπως το ντίζελ, ήταν ένα εξειδικευμένο προϊόν που ήταν πολύ ακριβό για να αξιοποιηθεί εμπορικά.

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται σε γαλακτοκομικές μονάδες της Καλιφόρνια, η κοπριά ξεπλένεται από το πάτωμα των πάγκων και διοχετεύεται σε μία σκεπαστή κοιλότητα, που ονομάζεται χωνευτής, έτσι ώστε το μεθάνιο να μπορεί να συλλέγεται για επεξεργασία αντί να απελευθερώνεται στον αέρα. Αυτό το ακατέργαστο βιοαέριο, το οποίο είναι περίπου 60% μεθάνιο και το υπόλοιπο κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, διοχετεύεται σε μια κεντρική εγκατάσταση που συλλέγει αέριο από ένα σύμπλεγμα γαλακτοκομικών μονάδων της περιοχής και το καθαρίζει για έγχυση στον αγωγό της τοπικής επιχείρησης.

Αναμφισβήτητα, η συγκεκριμένη αγορά θα παραμείνει μικρή σε σύγκριση με τη συνολική ζήτηση των ΗΠΑ για φυσικό αέριο στα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις μεταφορές. Ακόμη και σε ένα αισιόδοξο σενάριο, το βιοαέριο από την κοπριά αγελάδων θα μπορούσε να προμηθεύσει μόνο το 3% περίπου της σημερινής ζήτησης μέχρι το 2040, σύμφωνα με μια μελέτη του American Gas Foundation.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

Επτά τροφές για να σώσουμε τον πλανήτη (και τον εαυτό μας)

Οι «υπερήρωες» της κλιματικής αλλαγής – Πώς οι βίδρες σώζουν τον πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News