Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 22:15
ΚΟΣΜΟΣ

Γουενγκούι Γκουό: Ο εξόριστος Κινέζος δισεκατομμυριούχος κατέθεσε αίτηση χρεωκοπίας

Γουενγκούι Γκουό: Ο εξόριστος Κινέζος δισεκατομμυριούχος κατέθεσε αίτηση χρεωκοπίας

Ο Γουενγκούι Γκουό, ο εξόριστος Κινέζος επιχειρηματίας και εταίρος του Στηβ Μπάνον, συνεργάτη του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου δικαστής τον διέταξε να πληρώσει 134 εκατ. δολάρια για να κρατήσει το γιότ του μακριά από τους πιστωτές.

Ο Γκουό αναζήτησε προστασία στον Πτωχευτικό Κώδικα Chapter 11 των ΗΠΑ από τους πιστωτές στο Κονέκτικατ αργά την Τρίτη, εκτιμώντας τα περιουσιακά στοιχεία του στα 500.000 δολάρια και τις υποχρεώσεις του στα 500 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Στις ΗΠΑ, η πτώχευση διακόπτει τις αγωγές εναντίον και βάζει στα σκαριά σχέδιο αποπληρωμής των πιστωτών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικαστής Barry Ostrager της Νέας Υόρκης είπε ότι ο Γκουό είχε κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 500.000 δολαρίων την ημέρα επί 268 ημέρες για τη μετακίνηση και τη διατήρηση ενός γιοτ της, της Lady May, εκτός της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου κατά παράβαση προηγούμενης εντολής. Ο Ostrager είπε στον Γκουό να πληρώσει το ποσό σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Η Lady May απασχόλησε τον Τύπο ​​το 2020 όταν ο Μπάνον, συνεργάτης σε μια επιχείρηση μέσων ενημέρωσης με τον Γκουό, συνελήφθη με άσχετες ομοσπονδιακές κατηγορίες ενώ βρισκόταν στο πλοίο. Το γιοτ αγοράστηκε αντί 28 εκατ. βρετανικών λιρών το 2015 (38 εκατ. δολαρίων).

Ο Γκουό ασκεί έφεση κατά της απόφασης του Ostrager και έχει πει στα δικαστικά έγγραφα ότι δεν ελέγχει το γιοτ.

Η διαφωνία προέρχεται από ένα δάνειο 30 εκατ. δολαρίων που έλαβε ο Γκουό από το Pacific Alliance Asia Opportunity Fund το 2008, το οποίο δεν αποπληρώθηκε ποτέ και έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 116 εκατ. δολάρια με δεδουλευμένους τόκους. Η αίτηση πτώχευσης του Γκουό αναφέρει μεταξύ των πιστωτών του το Pacific Alliance Asia Opportunity Fund.

Επίσης, ένα διαμέρισμα 15 δωματίων στο Μανχάταν όπου ο Γκουό έζησε για χρόνια διατίθεται προς πώληση αντί 45 εκατ.δολαρίων, περίπου 23 εκατ.δολάρια λιγότερο από ό,τι αγοράστηκε το 2015. Στην αίτηση πτώχευσης, ο Γκουό αναφέρει ότι κατοικεί σε ένα αρχοντικό στο Upper East Side.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Ποιό είναι το κρυπτονόμισμα που «ανεβαίνει» αθόρυβα και «πολεμάει» την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News