Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 22:46
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΟΥΤΟΥ

Αυτές οι κατηγορίες επενδυτών θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη 10ετία

Αυτές οι κατηγορίες επενδυτών θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη 10ετία

Ο κλάδος διαχείρισης πλούτου των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 5% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ορισμένα τμήματα από τον κόσμο των επενδυτών αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με νέα έκθεση της McKinsey & Company.

Συγκεκριμένα, τρεις υποκατηγορίες επενδυτών δείχνουν σημάδια «σημαντικής και διαρκούς ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση.

Οι υποκατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν γυναίκες, νέους επενδυτές που άνοιξαν χρηματιστηριακούς λογαριασμούς για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και υβριδικούς εύπορους επενδυτές που εργάζονται τόσο με παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους όσο και με λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι ίδιοι.

Αυτό συμβαίνει καθώς το 2021 ήταν μια χρονιά με ανάμεικτα στοιχεία για τον κλάδο διαχείρισης πλούτου των ΗΠΑ, με τα περιουσιακά στοιχεία πελατών να φθάνουν μεν το επίπεδο ρεκόρ των 38 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ωστόσο την πιο αργή διετή αύξηση εσόδων από το 2010, με ρυθμό 1%.

«Ενώ θα λέγαμε ότι ο κλάδος αποδείχθηκε ανθεκτικός, θα λέγαμε επίσης ότι δεν έμεινε αλώβητος», δήλωσε ο Ζιλ Ζάκερ, συνεργάτης της McKinsey και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Πραγματικά, το μήνυμα για τους διαχειριστές πλούτου είναι ότι αυτή σίγουρα δεν είναι στιγμή για εφησυχασμό», προσέθεσε. 

Οι γυναίκες θα μπουν στο προσκήνιο

Οι γυναίκες ελέγχουν ήδη περίπου το 33% των επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων ήτοι 12 τρισ. δολάρια στις ΗΠΑ.

To ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς οι σύζυγοί τους που έχουν γεννηθεί τις δεκαετίες από ’40 έως ’60 αναμένεται να πεθάνουν και να αφήσουν χρήματα στις γυναίκες τους, οι οποίες είναι συχνά νεότερες και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι οι Αμερικανίδες θα ελέγχουν μεγάλο μέρος των 30 τρισ. δολαρίων σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους συζύγους που έχουν γεννηθεί τις παραπάνω δεκαετίες.

Επίσης, σήμερα περίπου 30% περισσότερες παντρεμένες γυναίκες λαμβάνουν οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, σημείωσε η McKinsey.

Ενώ οι γυναίκες τείνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη όσον αφορά τις επενδυτικές αποφάσεις, δεν τους λείπει η ικανότητα, σημείωσε ο Ζάκερ.

Οι ενεργοί traders θα συνεχίσουν να αυξάνονται

Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια νέοι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί έχουν ανοίξει από τις αρχές του 2020. Πολλοί από αυτούς τους νέους λογαριασμούς ανήκουν σε πρωτοεμφανιζόμενους επενδυτές, καθώς οι Αμερικανοί μπόρεσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο υψηλός ρυθμός αύξησης εν μέσω της πανδημίας μπορεί και να μείνει στα σημερινά επίπεδα. Το πιθανότερο όμως είναι να υπάρξει περαιτέρω αύξηση τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τη McKinsey, εν μέρει λόγω της χαμηλής μέσης ηλικίας των 35 ετών για αυτή την κατηγορία επενδυτών.

Οι εύποροι επενδυτές ακολουθούν «υβριδική» προσέγγιση

Οι πιο εύποροι επενδυτές εργάζονται τόσο με παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους όσο και με αυτοδιαχειριζόμενους λογαριασμούς.

Το 2021, το ένα τρίτο των εύπορων νοικοκυριών – εκείνων με περισσότερα από 250.000 δολάρια και λιγότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία – λειτούγησαν με αυτόν τον υβριδικό τρόπο. Πρόκειται για αύξηση 9% σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την McKinsey.

Παρατηρείται σαφώς μια επιθυμία για πειραματισμό, κάτι που δεν υπήρχε ιστορικά στη διαχείριση πλούτου.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η καλύτερη επένδυση του «Σοφού της Ομάχα»

Εlon Mask: Οι πέντε συμβουλές του προς τους νέους που θέλουν να επιτύχουν 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News