Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 22:15
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

EKT: Μικρή χαλάρωση στα μερίσματα

EKT: Μικρή χαλάρωση στα μερίσματα

Το πράσινο φως στις τράπεζες της Ευρωζώνης να καταβάλουν στους μετόχους τους μέρισμα αντίστοιχο με το 15% των κερδών τους κατά την περίοδο 2019/2020 έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως άλλωστε αναμενόταν, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο. Με την κίνηση αυτή χαλαρώνει σταδιακά την απαγόρευση στις καταβολές μερισμάτων και στις επαναγορές ιδίων μετοχών που τέθηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. 

«Η ΕΚΤ αναμένει ότι τα μερίσματα και οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα παραμείνουν χαμηλότερα απο το 15% των συσσωρευμένων κερδών 2019/2020 και όχι υψηλότερα από το 0,2% του δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ, με τον όρο ότι όσες τράπεζες το κάνουν θα πρέπει να είναι κερδοφόρες και να έχουν βάλει στην άκρη επαρκές κεφάλαιο για την κάλυψη επισφαλειών. Η σύσταση αυτή θα έχει ισχύ έως το Σεπτέμβριο. Η χαλάρωση είναι πιο αυστηρή από αυτή στην οποία προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία επέτρεψε καταβολή μερισμάτων αντίστοιχα με το 25% των συσσωρευμένων κερδών 2019/2020. 

Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, Ανχελ Γκουρία, ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών γι΄αυτό και κάλεσε τις τράπεζες να είναι συγκρατημένες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News