Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 14:41
BUSINESS & FINANCE

Σε νέο ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί σήμερα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο διαμορφώνεται έως και το επίπεδο του 0,573% -δείγμα του γεγονότος ότι η καμπύλη των αποδόσεων συνεχίζει την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης και καθορίζεται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών. Τα 10ετή spreads (σ.σ. έναντι του γερμανικού ομολόγου), από την πλευρά τους, διαμορφώνονται μόλις στις 118 μονάδες. 

Αντίστοιχη βελτίωση καταγράφεται και στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο βρίσκεται στο 0,017%, συντηρώντας το φλερτ με τα αρνητικά επίπεδα. Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των 2ετών και 3ετών ομολόγων -εδώ και αρκετές εβδομάδες- διαπραγματεύονται σε τιμές κάτω του 0%.

Η αισθητή βελτίωση της «εικόνας» των ελληνικών ομολόγων αποδίδεται στη συνεχιζόμενη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προσφάτως ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στα 1,85 τρισ. ευρώ (από 1,35 τρισ. ευρώ), καθώς και τη χρονική επέκταση έως τον Μάρτιο του 2022 (από Ιούνιο του 2021).

Τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών άμβλυνσης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις όλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, βέβαια, το θετικό κλίμα ενισχύεται κι από τις ευοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων, οι οποίοι αναμένουν ότι το 2021 θα αποτελέσει ένα ισχυρό έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News